VASTAUKSET OSA 1

Ensimmäiset vastaukset äitiyteen liittyen 🙂 Kiitos kysymyksistä. Huomasin että näpyttelin kauheeta vauhtia, kun näihin oli tosi helppo vastata. Aihe on niin tärkeä ja lähellä sydäntä, että vastaukset tuli ihan luonnostaan.

Millaisen elämän toivoisit Lucan saavan?

Terveen, onnellisen, kunnollisen ja rakkautta täynnä olevan elämän. Toivon Lucan saavan oikeat työkalut elämää varten meiltä vanhemmilta. Elämä on selviytymistä ja jo pienestä saakka vanhempien tehtävä on tukea lasta selviytymään.  

Miten saat lapsen viihtymään esim pitkillä lennoilla kun reissaatte?
 
Lucan kanssa matkustaminen on ollut aina suht helppoa. Hän on aina viihtynyt autossa ja lennoilla ajan saa kulumaan ipadilla ja kirjoilla. Hankalin vaihe oli ehkä silloin kun Luca oli jo oppinut kävelemään ja hänen piti koko ajan saada liikkua. Luca sai nyt 3-vuotis synttärilahjaksi oman minipadin, jonne olen ladannut pelejä. Auttaa hurja paljon pitkillä matkoilla tai myös ravintoloissa. 
 
Miten viimeisimmilläsi vielä matkustit lentäen ja kuinka pitkiä lentomatkoja? 
 
Finski sallii normaaliraskauden aikana vielä 38 viikolla lyhyiden lentojen lentämisen. Minähän lensin paljon Zürich-Helsinki väliä. Lensin myös Israeliin lomailee aika viimeisilläni. Raskauteni oli helppo ja lentäminen sujui hyvin. Pitää kuunnella itseään ja kehoaan. Raskauden loppuvaiheessa lentoyhtiöt kuitenkin vaativat lääkärintodistuksen, jos lentää kansainvälisiä lentoja.
 
Är du inte rädd att Luca blir bortskämd eftersom han får så mycket uppmärksamhet? Jag vet att han har halvsyskon men dom ser han ju inte så ofta?
 
Jag får bara hoppas på att han inte blir de. 🙂 Han får ju nog mycke uppmärksamhet, speciellt hos mina föräldrar. Halvsyskon och dagis ger motvikt till det hela.

Vilket är Lucas starkaste språk? Du talar svenska med honom, din man talar finska – var ska han gå i skola? Vilke språk känner du att är viktigaste att han kan?

 
För tillfället e de nog kanske finskan (ganska 50/50). Vi talar ju finska hemma med min man. Jag talar svenska med Luca och dagiset Luca går i är tvåspråkigt. Luca är i svenska gruppen. Jag tycker att det är lika viktigt att kunna sina båda hemspråk. Om Luca nånsin börjar skolan i Finland, så vill vi nog att han ska gå i en svensk skola.  
 
Olisitko halunnut mennä naimisiin ennen lapsen tuloa?
 
Minulle sillä ei ole merkitystä. 
Mikä on parasta äitiydessä, entä vaikeinta?
 
Parasta äitiydessä on ehdoton rakkaus.
Vaikeinta tulee varmasti olemaan lapsesta irrottautuminen, kun hän kasvaa isoksi. 
 
Millainen äiti olet?
 
Olen rakastava, hellä, pusutteleva, halaileva, tsemppaava, höpsöttelevä, hauska, tiukka, herkkä, laulava ja rajoja asettava. Pidän itseäni hyvänä äitinä. Lucalle paras mahdollinen. On mullakin niitä heikkoja hetkiä, jolloin kaikki asiat tuntuu romahtavan ja joudun tsemppaamaan. Silloin lasken 10 tai laitan silmät kiinni ja puren hampaitani yhteen jotta en räjähtäisi. Lapsi on aina lapsi ja se mitä yritän itselleni muistuttaa on se että Lucalle en saa purkaa huonoa päivääni. 
Onko lapsen saaminen ollut parasta mitä sinulle on elämässäsi tapahtunut?
 
On.
Haluaisitko lisää lapsia?
 
Vauvakuumetta ei ole. Enkä tähän elämäntilanteeseen haluaisi toista lasta. Olen super onnellinen Lucan kanssa. Tulevaisuutta ei kuitenkaan voi ennustaa. Tällä hetkellä kuitenkin yhden pienen kanssa reissaaminen onnistuu helposti. 
 
Millaista on kasvattaa lasta eri maiden välillä?
 
Välillä raskasta. Joskus Luca ihmettelee missä hänen kotinsa on. Välillä hän luulee että hotelli on hänen kotinsa. Mä uskon että nyt hän on alkanut hahmottaa meidän kuvion ja tajuaa enemmän asioita. Ajattelen kuitenkin että se on pääosin rikkaus kasvattaa Luca eri maiden välillä. Viimeistään kun koulut alkaa, niin johonkin täytyy asettautua.
 
Mikä on ollut pisin aikasi erossa Lucasta?
 
2 viikkoa. Luca oli mommon ja deden (mun vanhempien) kanssa lomailee. Myös minä ja mieheni saatiin kahdenkeskeistä aikaa. Se tuntui kyllä pitkältä ajalta ja ikävä oli kova.
Minkälaista on olla äitipuoli miehesi lapsille?
 
En koe olevani äitipuoli, en halua edes olla. Heillä on yksi äiti. Olen mieheni lapsille aikuinen ystävä, jota kunnioitetaan. Tietenkin asetan rajoja etc..mutta en ala äidiksi muille kuin Lucalle.
 
Miksi halusit äidiksi?
 
Minä vain halusin. Aina halunnut.
Mikä ikä on sinusta sopiva tulla äidiksi?
 
En tiedä onko sopivaa hetkeä tai aikaa tulla äidiksi. En koe että 16 vuotias on tarpeeksi kypsä ottamaan vastuuta toisen ihmisen elämästä. Minulla on nuori äiti ja toivoin itsekkin aina että olisin nuori äiti. Sain Lucan 25 vuotiaana. Ikäkin on vain numero. Tärkeämpää on että lapsi syntyy rakastavaan perheeseen. 
Mitä juttuja teette tavallisena päivänä Lucan kanssa?
 
Ollaan puistossa, ajellaan, käydään autopesussa, jätskillä, luetaan, piirretään, höpötellään, käydään ruokakaupassa ja ihmetellään eri ruokia. 🙂 Kadulla Luca kertoo mulle kaikki automerkit ja tällä hetkellä käydään myös läpi liikennemerkkejä. Aika tavallisia juttuja tehdään. <3
Mikä on ollut “pahinta” tai ikävintä äityidessä? 
 
Sellainen pelkääminen, että käy jotain lapselle. 🙁
 
Onko muiden ihmisten suhtautuminen sinuun muuttunut, kun tulit äidiksi?
 
Ei ole.
Kuinka monta lasta vielä haluat?
 
Jos haluan, niin vielä yhden. 
Suostuuko Luca aina pukemaan ne vaattet mitkä sä haluat/olet valinnut?
 
Joo, joskus Luca valitsee myös itse. Annan hänelle kaksi vaihtoehtoa josta hän saa valita. On tärkeää myös että lapsi oppii valitsemaan. Otatko punaisen vai sinisen? 🙂
 
Mun tekemä spagetti ja makaronit. 😉
Tuntuiko raskausaika pitkältä, sopivalta vai lyhyeltä?
 
Sopivalta. Kaikki oli niin uutta. Minulla oli muutenkin erittäin helppo raskaus.
Kävitkö neuvolassa ja mitä pidit?
 
Synnytin Sveitsissä. Siellä kävin omalla lääkärilläni joka ultras mut usein ja piti hyvää huolta. Sveitsissä synnyttämisestä on jäänyt ainoastaan miellyttävä kokemus. Pidin siitä että minulla oli oma lääkäri (neuvolatäti) alusta loppuun saakka. Hän myös teki minulle sektion.
Onko lapsiperhe arki mielestäsi ns. rankempaa kuin lapseton elämä ja millä tavoin?
Voisitko kuvitella olevasi lapseton?
 
Nyt kun on oma lapsi, niin en voisi kuvitella olevani lapseton. Luca tekee elämästäni merkityksellisen. 
Kuinka usein Lucaa hoitaa joku muu kuin sinä tai miehesi? Hoitavatko isovanhemmat?
 
Isovanhemmat hoitaa. Etenkin minun vanhemmat. Luca on ensimmäinen lapsenlapsi ja äitini on aivan hullaantunut hänestä. Innokkaat isovanhemmat on suuri rikkaus ja olen vanhemmilleni ikuisesti kiitollinen siitä että he haluavata viettää niin paljon aikaa Lucan kanssa. Luca on usein viikonloput mun vanhemmilla, koska he kuitenkin näkevät häntä pienen osan vuodesta. No nyt ollaan oltu pitkään täällä. 🙂 Lucalla on myös pari muuta vakkarihoitajaa, jos on tarve. 
Miten elämäsi on muuttunut lapsen tulon myötä?
 
Yksi asia on muuttunut. Ei voi enää olla yhtä spontaani kuin aiemmin. 
 
Oliko lapsen saaminen elämäsi paras asia?
 
Oli. <3
Millainen on mielestäsi hyvä äiti? 
 
Hyvä äiti rakastaa, tuo turvaa, asettaa rajoja ja on tasapainoinen. 
 
Lapsen tyyli kiinnostaa eli mistä hankit yleensä Lucan vaatteet? Mistä tämän postauksen paita on? 
 
Postauksen paita oli Urban A:sta. Suurimman osan vaatteista kuitenkin äitini ostaa. Trust me, mä oon hankkinut kourallisen vaatteita Lucalle. Mun äiti shoppaa melkein kaikki Lucan vaatteet ja kengät. 😀 Ralph Lauren, Zara, HM, Gap, Hilfiger, Polarn&Pyret. Kenkiä Lucalla on Addulta, converse, nike..
 
Mikä on lempilastenvaatemerkkisi?
 
Pidän Ralph Laurenista ja Zarasta. 
Jos Luca haluaisi laittaa Angry Birds paidan päälleensä, niin antaisitko hänen pukea sen?
 
Vastaan rehellisesti että en pidä sit yhtään näistä Hello Kitty/Angry Birds jutuista. Eikä vaatekaapissa ole Angry Birds teemaa. Jos hän joskus isompana haluaa Angry Birds paidan, niin antaa mennä. 🙂 
Oletko tarkka värien tai merkkien suhteen, mitä puet Lucan päälle?
 
Merkillä ei ole väliä, mutta pidän aika tummista, klassisista ja yksivärisisitä vaatteista. Turkoosit tai kirkkaan vihreät värit ei ole mieleeni.
 

                                                                                            xx Didem

  
 

6 Responses

 1. Olitko 26 kun Luca syntyi? Etkö ole -87? 🙂 Typo varmaan! Itsekin olen nuori äiti, mutta ihan aikuinen kyllä. Ihan omalla tavallaan lapset rikastuttavat elämää, en elä yhtä vapaasti kuin te, mutta sen verran hyvätuloinen olen, että matkustellaan paljon ja lapset kulkee mukana :). Mielestäni se on rikkautta, eikä uusimmat pelit, koneet ja vaatteet :).

  1. 25 MÄ OLIN!! Pitää korjata 😀 haha.

   Olen samaa mieltä kanssasi. Matkustaminen rikastuttaa elämää ja on hienoa että satsaat siihen.

   Ihanaa päivää <3 Just menossa Antoniolle leikattavaksi. Mun hiusket kasvaa nykyään tosi nopeasti.

   xx

 2. Vaikutat ihanalta äidiltä mutta pue välillä lapselle kirkkaita värejä, lapset jostain syystä tykkää niistä vaikka äitin mieliksi saattaa esittää ettei tykkääkään 😉

  1. IIK..joo yritän. 🙂 ei me ihan synkkiä olla..kyl sieltä kaapista jotain kirkkaampii värejä löytyy.

   xx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *