10 VINKKIÄ PAREMPAAN ITSETUNTOON

1. Rohkeasti pelkoa päin

Välillä on hyvä mennä epämukavuusalueelle ja ottaa riskejä, jotta voi tutustua itseensä paremmin. Tekemällä asioita, joita pelkää, voi löytää itsestään uusia puolia ja saada lisää rohkeutta. Sinä pystyt mihin vaan!

2. Uskalla sanoa ei

Monilla on tapana lähteä liian moneen mukaan ja uuvuttaa itsensä. On hyvä oppia sanomaan ei ja arvostamaan omaa aikaa ja panostusta. Lupautumalla yhteen jos toiseen projektiin ja laittamalla muut itsensä edelle tekee itselle vain karhunpalveluksen. Muiden hyväksyntä ei itsessään riitä hyvän itsetunnon kasvattamiseen. On opittava tiedostamaan omat rajat.

3. Unelmoi

Meillä jokaisella on omia haaveita ja unelmia joiden eteen on valmis tekemään töitä. Huono itsetunto voi kuitenkin olla esteenä suurimpien haaveiden toteuttamisessa, koska ei ole valmis kohtaamaan pettymyksiä. Unelmista kiinnipitäminen auttaa jaksamaan ja puskee eteenpäin elämän eri osa-alueilla. Jokaisella on samanlaiset mahdollisuudet onnistua, joten on tärkeää koittaa uskoa itseensä.

4. Vältä energiasyöppöjä

Ystäväpiiristä saattaa löytyä niitä, joiden läsnäolo syö energiavarastoja. Voi tuntua siltä, että ystävä ottaa enemmän kuin antaa eikä dynamiikka toimi oikealla tavalla. Tällaisissa tilanteissa itsestä saattaa tuntua arvottomalta ja siltä, että käytetään vain hyväksi. On hyvä osata erottaa energiasyöpöt ja pidettävä kiinni omasta jaksamisesta. 

5. Löydä oma juttusi

Kaikilla on varmasti jokin lahja tai juttu, jossa on hyvä. Joillekin tämä valkenee jo ihan nuorena, kun taas toisilla oman erityisosaamisen löytäminen kestää kauemmin. Kokeilemalla erilaisia aloja ja sitä kautta keskittymällä niihin asioihin missä on hyvä, on suuri vaikutus hyvän itsetunnon rakentamisessa. 

6. Ajattele myönteisesti

Pessimistinen ajattelu ei yleensä johda kovinkaan pitkälle. Ajattelemalla mahdollisimman positiivisesti, kannustaa samalla itseään kaikissa tilanteissa. Positiivisuus kerää myös ympärille samanhenkisiä ihmisiä, jotka puolestaan antavat tukea ja energiaa.

7. Älä vertaile

Sosiaalinen media edesauttaa sitä, että saattaa lähteä helposti vertailemaan itseään muihin. Tämä ei kuitenkaan tee hyvää itsetunnolle, nimittäin jokainen on yksilö eikä ei ole toista samanlaista. Itseään ei kannata ruoskia liikaa vaan oppia olemaan itselle armollinen. Ei tarvitse esimerkiksi seurailla vaakaa, ympärysmittoja tai muita kokoja, vaan tarkkailla enemmän omaa fiilistä ja pyrkiä hyvään oloon.

8. Opi myöntämään virheesi

Mistä tietää, että on oppinut itsestään jotain uutta? Se on silloin, kun osaa myöntää virheensä ja sitä kautta käsittelemään pettymyksiä. Hyvä itsetunto ei rakennu pelkästään siitä, että tietää missä on hyvä vaan myös tiedostamalla omat heikkoutensa. Hyvä tapa on listailla säännöllisin väliajoin ominaisuuksiaan ylös ja tarkistaa niitä aina välillä. Tällä tavalla voi helposti huomata sen miten on kehittynyt ihmisenä.

9. Ota muiden rakkaus vastaan

Ympärillä olevat ihmiset vaikuttavat siihen minkälainen meistä tulee. Seura kannattaa valita tarkkaan, sillä pienelläkin ikävällä kommentilla voi olla vaikutusta. Lähimmäisten rakkaus on tärkeä voimavara, ja tällaisista ihmisistä kannattaa pitää kiinni, sillä he ovat juuri niitä joihin voi luottaa ja joista saada tukea ja turvaa. Kehut kannattaa ottaa vastaan eikä vähätellä itseään. Kun saa osakseen rakkautta, on sitä helpompi levittää itsekin ympärille.

10. Arvosta ympärillä olevia

Rakkaiden ihmisten pitäminen lähellä on tärkeää, mutta välillä on hyvä katsoa myös sen ulkopuolelle. On tärkeä puolustaa muita ja oppia tutustumaan erilaisiin ihmisiin. Jokaisesta kohtaamisesta voi oppia jotain uutta, ja muut pystyvät lähestymään paremmin, kun on avoimin mielin liikenteessä. 

 

Haluan vielä muistuttaa, etten ole ammattilainen näissä asioissa, mutta kerron tässä omat mielipiteeni aiheeseen.

xx Didem

5 Responses

 1. Hei Didem,
  Hyvä kirjoitus ja ajankohtainen asia itselle. Kiitos kirjoituksesta, tuli hyvä mieli.

  1. Hei Vilhelmiina!

   Kiitos ja ole hyvä ❤️
   Kiva ollut huomaa kuinka paljon jakoja postaus on saanut. Ajankohtainen aihe ja hyvä muistutus meille kaikille.

   xx

 2. Hei! tää postaus oli juuri mitä kaipasin tähän hetkeen ja päivään. Tässä yhteiskunnassa jossa jatkuva kiire ja täydellisyyden tavoittelu on normina, unohtaa helposti pitää huolta itsestään ja arvostaa omaa ainutlaatuisuutta ja persoonaa – juurikin jatkuva, alitajuntainen muihin vertailu syö niin paljon omia voimavaroja arjessa. Koko ajan pitäisi jaksaa olla se “paras versio itsestään”, joka ruokkii joskus myös ajattelua, että ei riitä sellaisena kuin on vaan kaikki aika pitäisi käyttää itsensä kehittämiseen ja parantamiseen: vaikka tämä on tärkeää, unohtuu ainakin minulta usein myös jo olemassa olevien asioiden arvostaminen ja armollisuus omaa itseä kohtaan. Positiivisiin asioihin ja omiin hyviin puoliin keskittyminen on paras lääke, jonka tämän luettuani taas muistan vähän paremmin. Kivaa viikkoa <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.