10 vinkkiä vastuulliseen vaatekaappiin

Muotiteollisuus kasvaa jatkuvasti ja sen mukana myös massatuotanto, jolloin vastuullisuus ja eettisyys unohtuu lähes kokonaan. Muotiteollisuus tulee kuitenkin aina olemaan, jolloin kuluttajan omalle vastuulle jää se miten vastuullisesti haluaa toimia. Omilla valinnoilla ja pienillä muutoksilla voi vaikuttaa edes hieman. Listasin muutamia esimerkkejä joita itse käytän ja joilla pyrin toimimaan vastuullisemmin. Tässä minun listani, jota kyllä myös noudatan aika orjallisesti. Se täytyy muistaa, että vaatteet ovat osa työtäni. Mainostan vaatteita, erilaisia palveluita, kosmetiikkaa..you name it! Tuotan sisältöä, toimin mallina, olen vastuussa omasta henkilöbrändistäni. Nykyään mainostaminen on muuttanut muotoaan niin paljon ja pelkän mallin sijaan halutaan persoona. Halutaan ihminen ja tarina. Työni takia, vaatteita tulee ja menee enemmän kuin tavallisella kuluttajalla. Mutta kun menen kauppaan ja haluan tehdä hankintoja, niin harkitsen aina pitkään (oli hinta mikä tahansa) tuleeko tätä vaatetta käytettyä. Onko se ostamisen arvoinen. 

  • Vaatteiden kierrätys ja myynti. Itselläni pätee sellainen sääntö, että ennen kuin hankin jotain uutta niin luovun ensin jostain. Itselle vanha on jollekin uusi. Luopuminen ei ole koskaan ollut minulle ongelma, joten tavarat ei jää varastoihin pyörimään.
  • Toimiva vaatekaappi. Oma tyylini on jo pitkään ollut ajaton, joka helpottaa tällaisen vaatekaapin rakentamisessa. Kun kokonaisuus on hyvä niin asukokonaisuuksia on helppo luoda. 
  • Vanhojen vaatteiden tuunaus. Esimerkiksi vanhoista farkuista saa kätevästi uudet farkkushortsit, jolloin niiden käyttöikä pitenee. 
  • Kestävät materiaalivalinnat. Laadukkaat materiaalit, kuten cashmere kestää pitkään ja maksaa itsensä takaisin vuosien käytössä. 
  • Oikeanlainen säilytys auttaa vaatteita kestämään pidempään. 
  • Huuhteluaineen käytön välttäminen, sillä se kuluttaa vaatteita. Käytän huuhteluainetta ainoastaan pyyhkeiden ja lakanoiden pesussa.
  • Myös kuivausrummun käyttö kuluttaa vaatteita. 
  • Vaatteiden suojaus. Jo pelkästään ilma saastuttaa vaatteita. Nahkaiset tuotteet kannattaa suojata oikein, jolloin ne säilyvät pidempään hyvänä. Vaalea trenssini tuli just pesulasta ja siihen lisättiin suoja.
  • Vaatteiden oikeanlainen pesu. Tutustu pesulappuihin ja erilaisiin pesuohjeisiin välttääksesi itse aiheutetut vahingot vaatteille. Uskokaa tai älkää. Tämä on hyvin yleistä, että ihmiset pesevät vaatteitaan ihan miten sattuu ja sitten ihmetellään miksi aikuisen villapaita on kutistunut lapsen kokoiseksi. 😀
  • Panosta vaatteiden huoltoon. Tietyt tuotteet vaativat hieman erikoisempaa huoltoa, jotta lopputulos ja säilyvyys olisi mahdollisimman hyvä. Itse vien tiettyjä vaatteita pesulaan tasaisin väliajoin, jossa ne samalla myös huolletaan oikealla tavalla. 
xx Didem

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *