ERITYISHERKKÄ

Photos by Sara-Annika Aremo

Paita // Ivy Park

Jeans // Zara

Shoes // Nelly.com

Eilen eteen pomppasi linkki, jossa listattiin erityisherkän 10 huippuominasuutta. Luin sen huolella läpi ja kun lopuksi kysyttiin mikä olotila jäi artikkelin jälkeen, niin omani oli kiitollinen, iloinen ja rauhallinen. Herkkyys on inhimillinen piirre. Koen olevani todella herkkä ihminen ja moni erityisherkän piirteet, sopii itselleni. 

Koen kaiken voimakkaammin, ilot ja surut. Erityisherkän ei tarvitse olla ujo ja sisäänpäinkääntyvä. Olen todella ulospäinsuuntautuva, sosiaalinen ja bubbly person, mutta valikoiva. Minusta huomaa kilometrien päähän olenko kiinnostunut jostain asiasta/ihmisestä tai en. En siis teeskentele. Oikein ymmärrettynä tämä rehellisyys tekee kanssakäymisen herkän ihmisen kanssa helpoksi. Toisen ei tarvitse arvailla missä mennään.

 • Nautin kaikesta kauniista ja harmoniasta.
 • Herkkä ihminen on hyvä kasvattaja.
 • Nautin omasta rauhasta ja rauhallisesta ympäristöstä.
 • Kriisin keskellä, tarvitsen sen oman rauhallisen tilan, jonne voin mennä rauhoittumaan ja miettimään.
 • Olen erittiäin intuitiivinen.
 • Herkät ovat syvällisiä keskustelukumppaneita. Erityisherkkä on erinoimanen tukihenkilö.
 • Minun ominasuudet korostuvat parhaiten ylikuormittuneessa tilassa. Liian kova kiire, huono ilmapiiri ja hektinen ympäristö voivat aiheuttaa stressin lisäksi, ärtymystä, väsymystä ja saamattomuutta.
 • Kun innostun jostain (oli se sitten ihminen tai asia), olen todella sitoutunut ja intohimoinen asian suhteen.

Vähemmän herkän näkökulmasta tämä saattaa ärsyttää toista ja näyttäytyä liiallisena tunteellisuutena. Sen takia, on hyvä puhua asiasta muidenkin kanssa, jotta ei tulisi väärinymmärretyksi.

Jos on herkkä, miten voi pitää hyvää huolta itsestään? Tässä on linkki tähän aiheeseen. Melkein jokainen kohta, kolahti itselläni.

Jos luit artikkelin, mikä olotila sinulle jäi?

Mukavaa iltaa rakkaat <3

Pian lähdetään lounaalle ystäväperheen kanssa lounaalle.

xx Didem

7 Responses

 1. Täytyy sanoa, että olen vähän skeptinen tuon erityisherkkyys-käsitteen suhteen. Kuka ei esimerkiksi nauttisi kauneudesta ja harmoniasta? Aika moneen varmasti myös pätee sitoutuneisuus ja intohimoisuus tärkeän asian suhteen, kuka nyt haluaisi ajatella olevansa vaisu ja saamaton. Tai tylsä keskustelukumppani.

  Pointtini on siis siinä, että erityisherkkyyden idea häviää, jos kriteereihin samaistuu enemmistö väestöstä.

 2. Mun mielestä tuo erityisherkkyys-termi on aika outo, koska valtaosa naisista (ainakin itse tuntemistani naisista kaikki ovat) juurikin tuon erityisherkkä-kuvauksen kaltaisia. Mistä luit kyseisen artikkelin? 🙂 Kiinnostaisi siis tietää onko tälle saatu jotain tutkimustakin pohjaksi, muistaakseni alunperin Anne Kukkohovin kehittelemä termi (jos en nyt ihan väärässä ole)

 3. Kiitos Didem 🙂 itse olen myös tuollainen (rapu kun olen 😉 ) ja se on joskus vaikeaa: ihmiset luulevat että olen heikko (kun näytän tunteeni), naiivi (kun olen lapsenomainen ja luova) tai itsekäs (kun hermostun kovista äänistä tai vaadin omaa tilaa). Muiden kommentoijien tavoin olen kyllä tavannut todella paljon naisia joihin tämä kuvaus ei sovi, ja jotka jyräävät herkemmän ihmisen 6-0. Usein herkkyyttä pidetään tosiaan heikkouden merkkinä. Paljon näitä samoja aisti-yliherkkyyksiä on myös asperger-henkilöillä. Ainiin, ja intuitiivisyyttä pidetään usein huuhaana tai “hulluutena”.. Kyllä olen sitä mieltä että naiselle on ollut kautta aikojen hyödyksi nämä erityisherkän ominaisuudet esim just kasvattamisen apuna. Ymmärtää paremmin lasta jne.

 4. Heippa Didem. Itse Amerikassa oleilevana mua jäi mietityttämään että millä 10 vuoden viisumilla olet täällä? Helpottiko teidän yhteinen lapsi viisumin saamista?

 5. Pitää muistaa eritellä herkkyys ja erityisherkkyys. Kaksi täysin eri asiaa! Itselläni erityisherkkä ja aistiyliherkkä lapsi. Tällä hetkellä lapsi erityistarpeinen lapsi, sillä erityisherkkyys ja aistiyliherkkyys aiheuttaa paljon haasteita ihan perusarkeen. Eli erityisherkkyys on paljon muutakin kuin kauneuden ihailua ja herkkyyttä asioita kohtaan… anteeksi jos kipakasti vastasin, mutta tuntuu vaan “pahalta” kuulla vähättelyä asiasta, sillä oma arkeni on välillä kovinkin haasteellista edellä mainittujen asioiden takia. Onneksi tiedän, että kun lapseni saa tukea jne, asiat helpottuu jne.. ?

 6. “—-Suomessa erityisherkkyyttä on tutkinut filosofian tohtori Sylvi-Sanni Manninen. Hän kehitti herkkyyttä mittaavan väri–muoto -havaintotestin 1950-luvulla Lontoon yliopistossa. Manninen nimitti löytämänsä herkän ihmistyyppin väri-ihmiseksi (englanniksi colour reactor). Hän käytti myös käsitteitä yliherkkä ja hypersensitive. 1960-luvulla Manninen perusti Väri-Instituutin Bostonissa. Se oli toimintaryhmä, joka kokosi herkkiä ihmisiä yhteen ja auttoi heitä tunnistamaan oman ominaislaatunsa. Suomessa Manninen jatkoi Väri-Instituutin toimintaa erityisesti julkaisutoiminnan muodossa. Vuonna 1999 hän julkaisi pääteoksensa ‘Outolintu, erilainen – Tutkimusraportti yliherkästä väri-ihmisestä muotojen yhteiskunnassa’.”

  lähde: http://erityisherkat.wixsite.com/erityisherkat/taustaa

  Ei siis ole Anne Kukkohovin keksintö ;))

 7. Herkkä ja erityisherkkä on tosiaan kaksi eri asiaa. Suosittelen lukemaan aiheesta lisää,nää naistenlehtien hömppä artikkelit kertoo ihan eri “faktaa”. Kaikki meistä on omalla tavallaan perus herkkiä ? ja tuo lista minkä kirjoitit,sopii varmasti meistä suurimpaan osaan ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.