HILJAINEN KIELI

Kuvat Sofia Ruutu

 

Keskustan kauppojen ja torien hiljainen kieli täällä Helsingissä on venäjä. Kaikki tietävät varmasti, että venäläiset ovat aikoinaan joutuneet  varomaan sanomisia, jotta välttyisivät ongelmilta. Hiljaa puhumisen, sanojen varomisen kulttuurin ymmärtää kun puheistaan on joutunut vastuuseen. Liian kovaääninen tai avoin puhe väärälle kuulijalle päätyessään aiheuttaa reaktion, josta koituu harmia lausujalleen. Tämä asia tuli esille, kun puhuin eilen kovaäänisesti ja innostuneesti kaverilleni ja mieheni puuttui asiaan. Tämän jälkeen keskustelimme aiheesta. Minua kun on muutenkin aina kiinnostanut venäläisyys ja heidän kulttuurinsa.

Samaa olen itsekkin joutunut miettimään. Vaikka olenkin innoissani suuresta määrästä lukijoita, pohdin joka päivä mitä voin kirjoittaa siten, etten aiheuta itselleni harmeja? Osaanko edes kirjoittaa epäkohdista loukkaamatta, terävästi ja kiinnostavasti? Annoin kerran kaverilleni negatiivista palautetta, vaikka yritin tehdä sen niin varovaisesti kuin osasin, niin kaverini loukkaantui. Kysyin sitten viisaammalta ystävältäni neuvoa ja hän kertoi että palautteen antajan on hyvä kysyä lupaa ja sen saatuaan lopputulos on monesti parempi.

Ihmiset ovat nykyään tosi agressiivisia somessa, jonka takia moni on hiljentänyt puheitaan, jotta välttyisivät aggressioilta ja kiusaamiselta. Aiemmin fbssä, instassa ja tässäkin blogissa oli kovaäänisempää äänenkäyttöä.

Löytyisikö viisasta, joka kertoisi miten lupa teräväkielisempään puheeseen somessa heltiäisi, ettei somen, torien ja kauppojen kieli enää hiljenisi?

Tällaisia ajatuksia tänään 🙂

 

xx Didem

15 Responses

  1. No ihan itse tämän kirjoitin, enkä käyttänyt edes oikolukijaa.

   Keskusteltiin aiheesta aika paljonkin eilen, joten sain inspistä kirjoittaa tästä.

 1. Hei!

  Minä en ihan päässyt kärryille, että miten Venäjä on kaupungin hiljainen kieli, ja mihin puhumiseesi miehesi puuttui? Siihenkö, että puhuit liian lujaa vai puheen sisältöön?

  1. Kysyin mieheltäni että miksi venäläiset puhuu julkisilla paikoilla aina niin hiljaa..esim ruotsalaisiin, italialaisiin, amerikkalaisiin verrattuna. Vastauksesta tulikin vähän laajempi jossa hän käsitteli venäläisten Neuvostoaikaista historiaa, jolloin kaikkea sanomista ja tekemistä tarkkailtiin ja varomattomista puheista joutui ongelmiin. Jatkuvan kontrollin alla eläminen synnytti kulttuurin, jossa sekä sisältöä, että volymia rajoitettiin. Itsesensurointi. Kun en itsekkään ihan ymmärtänyt kaikkea, niin hän avasi sitä omassa toiminnassani.

   Olin blogissani ja muutenkin ennen avoimempi, suorempi ja harkitsemattomampi sisällön kanssa ja puhuin ihmisistä tosi suoraan, joista koitui harmia vaan. Kun sisällöstä tuli tylsempää ja tavallaan hiljaisempaa niin vertasin sitä siihen.

   Selvenikö? 🙂

   xx

 2. Minäkään en ymmärtänyt miten venäjän kieli on kaupungin hiljainen kieli? Mihin perustat tämän ajatuksen ja mitä tarkoitat sillä?
  Blogiisi ja kirjoittamiseen liittyen ole aito oma itsesi ja kirjoita suoraan sydämestä, piikittelijöistä välittämättä. Se tekee blogistasi kiinnostavan, seurattavan. Liian mietitty tai editoitu blogi on kuin ketjuravintola: tylsä, mitäänsanomaton, persoonaton ja kopioitavissa. Aitoutta, ominta persoonallisuutta ei voi kopioida. Siksi alkuaikoina seurasin blogiasi enemmän.
  Ihanaa syksyä 🙂

  1. Mielestäni blogisi alkaa muistuttaa juurikin ketjuravintolaa. Tekstit eivät tunnu luontevilta, ihan kuin joku muu kirjoittaisi ja muotoilisi ne. Harmi.

  2. Komppaan isosti!!

   Aito saa, ja pitää olla.
   Et ikinä, koskaan voi miellyttää kaikkia!!! Ja, mitä sitten jos joku ajattelee jtn??!! Ei sen tarvitse tulla sinun ns iholle ja opettele olemaan terveellä tavalla rakkaudellisesti itsekäs itsellesi, koska vain sinä tiedät itsestäsi kaiken. Ei kukaan muu! Kun keskityt voimaan hyvin, silloin levität sitä muillekin. Yksinkertaista ✨❤

   Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka ovat vain negatiivisia etc ja se on heidän elämäänsä. Vain he itse voivat muuttua ja ottaa vastuun tekemisistään ja sanoistaan.

   Opi olemaan välittämättä näistä. Ei oikein ole muuta tietä, jos oikeasti haluat olla aidosti omanlaisesi.

   Myönnän että en ole enää itsekään juuri täällä lueskellut, kun vaistoan tuon sensuroinnin äkkiä ??

   Mutta, riippuu toki paljolti sinusta: Mitä sä oikeesti, todella haluat tältä blogilta/ ja kun tiedät vastauksen. Toimi.

   Mia ??

 3. Juu nyt oli munkin mielestä tosi kummallinen teksti, vaikka susta hirmuisesti pidän. En vaan tajunnut tekstin sisältöä ollenkaan… ❤️

 4. Didem mietit syvällisesti ja pohdiskelet, liität asioita yhteen, jokainen tavan tallaaja ei ymmärrä sinua, älä siitä välitä 😉 Massat on massoja:)

 5. Mun tapaamani venäläiset Helsingissä ovat kyllä kaikkea muuta kun hiljaista porukkaa. Yleensä muukin ravintola kuulee, jos on venäläisiä osunut paikalle..

 6. No nyt ymmärsin, kiitos vastauksesta ?. En ole itse tullut ajatelleeksi asiaa.

  T. toka kommentoija

 7. Höpö, höpö? Itse Neuvostoliitosta muuttuneena en allekirjoita miehesi tekstiä. Kyllä tavallinen pulliainen sai ihan rauhassa elää ja puhua kovaan ääneen! Rasismi on syy miksi venäläiset eivät kaduilla huutele. Miehesi halusi selvästi päteä ja analysointi meni liian syvälliseksi?

  1. Mä en tiedä asiasta, mutta mieheni on asunut pitkään Venäjällä ja lukenut paljon aiheesta, joten luulen hänen myös tietävän. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.