HOITO-OHJEET KASHMIRILLE

 

Toivottavasti kaikilla on ollut tunnelmallinen joulu. Meillä ainakin oli perheen kesken kaikin puolin onnistunut joulu. Joulupäivän lomailin vielä Riihimäellä perheeni kanssa, mutta illalla ajelin jo kotiin Helsinkiin. Istuttiin yläastekavereiden kanssa iltaa, soitettiin kitaraa ja laulettiin, kuten ennen vanhaa. Nostalginen fiilis. Eilen piti myös jo tehdä vähän töitä.

Rakastan joulurokia, mutten ole mikään suuri suklaan tai makean ystävä (muuta kuin karkit), niin jouluruokien ja herkkujen ähkyä ei tullut tänäkään vuonna. Onnistun jotenkin aina hillitsemään itseni. Liikuntaa ja salia kaipaan kovasti, mutta koska olen yksin Lucan kanssa, niin tässä on ollut hieman haasteita päästä treenailemaan. Olen käytännössä asunut viime päivät minun satiini pyjamassani ja kashmir aamutakissani ja katsellut vain elokuvia. Tästä tulikin mieleen kirjoittaa teille kashmirvillasta ja sen hoidosta. Vaikka laatu olisikin kuinka hyvä tahansa, niin kashmirvilla vaatii hyvää huolenpitoa.

Olen true kashmirvilla-fani vuoden ympäri. Kashmir on ihanan hengittävä, kevyt, lämmin, pehmeä, kestävä ja ylellinen materiaali, joka ei hiosta. Perusvilla saattaa helposti kutittaa, mutta kashmir tuntuu tosi miellyttävältä iholla, jonka takia se sopii hyvin myös herkkäihoisille. Tekokuituun verrattuna aidot materiaalit tietysti myös kestävät paremmin, jonka takia niistä voi nauttia pidemmän aikaa. Haluaisin omistaa kokonaisen kaapin täynnä erilaisia kashmirvaatteita ja -asusteita. Tutustuin yksi päivä kashmirneuleiden huoltoon, koska niitä alkaa olla itselläni jo jonkin verran. Käytän kyseistä materiaalia tosi paljon oloasuna kotona ja muutenkin arjessa, koska niissä on niin mukava olla. Käytössä kashmir kuitenkin kuluu väkisinkin hieman ja saattaa tulla nukkaa. Olen saanut Soft Goat -nimiseltä brändiltä nukkaan tarkoitetun harjan, joka on ollut todella kätevä! Kasasin tähän postaukseen nyt muutamia muita hoito-ohjeita, jotka kannattaa ottaa huomioon kashmirtuotteiden ylläpidossa.

– Kashmirvaatteet kannattaa viikata siisteihin pinoihin eikä mielellään roikottaa henkareissa, koska ne saattavat venyä ja menettää muotoaan. Aamutakkejani roikotan kyllä, mutta paidat säilytän pinoissa. Huolellinen säilytys ja huolto pidentävät kashmirvaatteen käyttöikää. Koitan pitää mahdollisimman hyvää huolta omista vaatteistani ja kengistäni.

– Materiaalia voi pestä sekä koneessa haaleassa vedessä pesupussissa että käsin kylmällä vedellä ja mielellään kashmirvillalle tarkoitetulla pesuaineella. Jos pesee koneessa niin suositellaan lyhyttä pesua ja maksimissaan 30 astetta. Linkominen kuluttaa materiaalia eikä pesuaineen kanssa suositella käytettävän huuhteluainetta.

– Märkänä vaate on vielä herkempi, joten se kannattaa kuivattaa esimerkiksi pyykkitelineen päällä ja mieluiten tasaisella alustalla. Kuivausteline on tähän todella hyvä vaihtoehto, koska siinä vaate saa hengittää. Kuivausrumpua eikä roikottamista suositella.

Surffailin viime viikolla jet lag päissäni netissä ja aloin ottaa selvää kashmirista materiaalina. Kashmirvilla tulee alunperin Tiibeetistä ja sitä saa kashmirvuohesta eli pashminavuohia kerimällä. Vuohi taas on saanut nimensä Pohjois-Intiassa sijaitsevan Kashmir-alueen mukaan. Tämä oli minulle ihan uutta tietoa 🙂

Kuinka moni teistä suosii kashmirvillaa?

 

 

xx Didem

4 Responses

  1. Kiitos näistä vinkeistä. 🙂
    Sain aiemmin syksyllä ensimmäisen kashmirneuleeni ja nyt joululahjaksi samaan settiin housut. Ai, että! Ne ovat kuin unelmat päällä ?mietin vain miten olen selvinnyt näin monta vuotta ilman 😀

    1. Haha, olen samaa mieltä! Mutta kannattaa ostaa sellainen harja josta postauksessakin puhuin. Onko sinulle muuten tullut polvipusseja housuihin?

  2. Itselläni on tällä hetkellä 3 kashmerepaitaa sekä yksi mohairia, ja kyllä voi sanoa että pieni addiktio on niihin tullut. Erityisen hyvänä näen sen että kaikki tekokuituiset paidat jäävät nykyään kauppaan eikä niitä ole enää edes mitään syytä ostaa.

    1. No mulla ihan sama juttu. Löytyy cashmiria ja sit mohairia. Varsinkin neuleiden kohdalla olen viimeisten vuosien aikana sstsannit lastuun ja materiaan, kun siihen että niitä olisi mahdollisimman monta halpaa. Muistetaan pitöä huolta meidän ihanuuksistamme ??

Leave a Reply

Your email address will not be published.