KENKIEN HUOLTOPÄIVÄ

 

Eilen pidin kenkien huoltopäivän. Ajatus lähti siitä kun saavuin aamukuvausten jälkeen kotiin ja kuvauksissa mukana olleet kengät olivat aivan mudassa. Samalla putsasin muutkin kengät ja pyyhin kenkähyllyjen pölyt. Olen aika tarkka mitä tulee vaatteiden huoltoon. Puhtaat jalkineet ja nypyttömät neuleet menee jatkoon 🙂

Kenkiä pitää huoltaa kaikkina vuodenaikoina. Säännöllisellä hoidolla, omalla pienellä panostuksella saa paljon aikaiseksi. Vaatteiden, kenkien ja laukkujen ikä pitenee, kun niitä huoltaa oikein. Ihan peruskäytön jälkeen harjaan ylimääräisen pölyn kengistä ja (vanhalla) kostealla t-paidan palasella pyyhkäisen ylimääräisen lian pois, ennen kuin nostan kengät hyllylle. Lenkkarit säilytän eteisen kenkähyllyssä. Muut kengät seisovat vaatehuoneen kaapeissa. Ihmiset ovat keskimäärin aika laiskoja tässä huoltoasiassa. Tein pienen gallupin, eikä hirveän moni muista suojata uusia kenkiä ollenkaan. Uudet kengät olisi todella tärkeä suojata oikeilla tuotteilla ennen käyttöönottoa. Uusissa kengissä materiaali on usein kuiva ja arka. Kun materiaali on heikoimmillaan, niin se myös herkästi vaurioituu.

Sit jos mietitään vaan pinnallista puolta, niin likaiset kengät aikuisen jalassa on mielestäni todella epäsiistiä. Kierrätän Lucan ja minun vaatteita ja kenkiä, niin olen senkin takia tarkka, että vaatteet ovat hyvässä kunnossa. Lastenvaatteita tulee kierrätettyä tietysti enemmän, koska lapsi kasvaa ulos vaatteistaan ja kengistään lyhyessä ajassa. Välillä näkee sekä lasten että aikuisten kenkien käyttöiästä, miten niitä on hoidettu ja suojattu. Joitain kenkiä voi myös pestä pesukoneessa 30-40 asteessa. Just pesin Lucan lenkkareita ja niistä tuli kuin uudet. Muistakaa ennen pesukoneeseen laittoa irrottaa kengistä ylimääräinen hiekka ja lika, jotta pesukone ei menee tukkoon. Pesukoneeseen olen uskaltanut laittaa Converset, Addut, Acnen lenkkarit ja Niket. Kenkien pesussa saa kuitenkin olla varovainen. Kenkän se kumi ei välttämättä kestä pesua ja alkaa halkeilemaan, mutta parhaimmillaan pesun jälkeen kengät ovat kuin uudet. Omat mustavalkoiset Converset palvelevat minua seitsemän käyttövuoden jälkeen edelleen moitteettomasti.

Kenkiä ostaessa kannattaa kysyä myyjältä hoito-ohjeita ja sopivia tuotteita. Itse soitan äidilleni, jos tarvitsen neuvoa. Perus puhdistus ei vie paljonkaan aikaa ja jos olet ennen tätä postausta ollut laiska kenkien huollossa, niin nyt voit kääntää rattia ja aloittaa säännöllisen kenkienhoidon. Melkein yhtä terapeuttista kun vaatteiden silittäminen. Nahkakengät kestää vuosia, jos niitä hoitaa oikein ja siksi ovat myös ekologinen vaihtoehto. Äitini on aina ollut tarkka siitä, että meillä lapsilla on puhtaat vaatteet päällä. Kengät olivat aina siistit, nahkakengät kiilloitettiin ja villakangastakeista hän harjasi pölyt ja hiukset pois, ennen ulos lähtöä. Tämä piirre on tainnut tarttua myös minuun.

Kodista löytyy:

  • Kenkäsuoja
  • Kenkäharja
  • Kenkälusikka
  • Pesuaineet eri matskuille
  • Mänstysaippua
  • Omistan jonkin verran kiiltonahka kenkiä ja niille minulla on oma voide
  • Hammasharja (sillä saa hyvin pienet liat pois)

Nyt lähden hakemaan kenkäni suutarilta. Korkolappujen uusiminen ja koron siistiminen on itselleni ehkä yleisin syy, miksi vien kengät suutarille. Katsotaan miten suutari on saanut puhdistettua valkoiset Chanelin nahkamaiharit, jotka olivat ottaneet aika paljon damagee.

Miten sinä hoidat kenkäsi? Jos et hoida ja suojaa kenkiä, niin mistä se johtuu?

xx Didem

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *