JÄTÄN VITSIEN KERTOMISET MUILLE

Photos by Janita Autio

Tykkään tarkkailla, tehdä havaintoja ja päivän päätteeksi miettiä päivän tapahtumia sängyssä ennen nukkumaanmenoa joko itsekseni tai toisen kanssa. Päässä raksuttaa, mutta olen huono tuomaan ajatuksiani julki, niin että ne ymmärrettäisi oikein 🙂 En osaa kertoa vitsiä, niin että muutkin itseni lisäksi saisi naurukohtauksen. Minulla on yksi vitsi jonka osaan ja senkin kertomisessa menee niin kauan, että kukaan ei enää jaksa kuunnella ja olen jo tarinan aikana tipahtanut monta kertaa, koska omasta mielestäni vitsi on maailman hauskin.

Minua ei haittaa, etten ole se henkilö, jonka vuoksi kaikkien päät kääntyy ruokapöydässä kun avaan suuni. Uusien ihmisten kanssa, small talkin jälkeen, istun hiljaa, hymyilen ja avaan suuni silloin kun tulee aihe joka kiinnostaa tai henkilö joka vaikuttaa mielenkiintoiselta. Olen sosiaalinen tiettyyn pisteeseen saakka. Olen myös valikoiva. Viihdyn sosiaalisissa tilanteissa erittäin paljon, mutta enemmän se on ehkä sitä, että tykkään observoida ja olla ihmisten ympärillä. Voin tuntikausia istua ja observoida ihmisiä, heidän välistä kemiaa, ilmeitä ja tilanteita. Nautin siitä, että joku muu hoitaa puhumisen ja itse voin vaan olla.

Toki lähimmäisten ystävien kanssa käytökseni muuttuu ja muistan, että opiskeluaikoina ryhmätilanteissa olin niin innoissani jostain aiheesta, että muiden oli vaikea saada suunvuoroa, kun minulla oli niin paljon sanottavaa. Halusin jakaa kaiken sen tiedon minkä olin lukenut ja omaksunut. Jos lukisin uutiset ja sivistäisin itseäni päivittäin, niin minullahan olisi varmaan koko asioita joita haluaisin pohtia ääneen.

Eilen seurasin yhtä vanhempaa naista Flamingon pukukopissa. Häntä selvästikkin ärsytti vieressä pukeutuva tummaihoinen äiti lapsineen, koska sen verran tympeä oli rouvan naama, kun kyseinen perheenäiti lastensa kanssa hänen viereensä tupsahti. Ihmisen ilmeet voi kertoa meille enemmän kun tuhat sanaa. Se oli inhottavaa. Rouvan huokailut, silmien pyörittely ja kauhistelu ei jäänyt kyseiseltä perheeltä huomaamatta. He eivät välittäneet. Lähtiessäni loin leveän hymyn äidille ja hänen suloiselle alle vuoden ikäiselle pörröpäälle. Tietyt asiat jää pyörimään päähäni. Tämä oli yksi niistä. Naisen hymy takaisin minulle jäi mieleen.

Käytiin eilen tosiaan tuolla Flamingossa. Luca oli aivan mielissään. Meidän perheen lisäksi muutama muukin oli innostunut näin hiihtoloman aikana lähtee polskuttelemaan. Tänään olisi tarkoitus suunnata luonnontieteelliseen museoon. Meidän perheessä vietetään puoliksi hiihtolomaa. Koska meidän työajat on mitä sattuu, niin hiihtoloma ei tunnu varsinaiselta lomalta, mutta kelit on sen verran mainiot, että saatetaan lähtee jopa jonnekin hiihtoretkelle.

Pienellä eleellä saa paljon aikaiseksi. Sekin on sivistystä. Kaikilla meillä on omat vahvuus alueemme. Ehkä säästän ne maailman uutiset sit huomiseen 😉

xx Didem

21 Responses

 1. Tämä oli erittäin tärkeä postaus, kiitos sinulle tästä avautumisesta! Tätä myös introverttiydeksi kutsutaan…. tai kai me olemme jollain kohtaa introverttiys-ekstroverttiys (sisäänpäin-ulospäinsuuntautuneella) akselilla. Tykkään seurata blogiasi, sitä muodin ja hyvänmielen osioita, mutta tästä tulin niin hyvälle mielelle kun olen itse juuri samanlainen! Olen paljon pohtinut nyt näitä luonnejuttuja, kun tuntuu että työympäristössöni on nyt siunaantunut näitä jotka eivät mitään välitä kuinka rumasti toisille puhutaan ja ovat kaikessa suuna päänä… Tuntuu että koko ajan pitäisi olla rähisemässä ja puolustamassa oikeuksiaan… Tämmöinen tarkkailija ei siihen oikein pysty! Mutta annan luvan itselleni siihen, enkä suostu tuntemaan siitä alemmuutta. Vitsien kertomisessa aivan sama juttu, mieheni on niin hyvä niitä kertomaan, en ymmärrä miten hän muistaakin aina sopivan jutun tilanteeseen??mutta kiitos tästä jutusta tosiaan!

  1. Ole hyvä <3

   Älä missään nimessä tunne siitä alemmuutta hyvänen aika sentään. Tarkkailijat kunniaan 😀

   Ihana huomata, että sait jutustani kiinni, koska pelkäsin ettei tekstini välttis aukea lukijoille. 

   Hyvää viikonloppua!

   puss

 2. Olen todella samantyyppinen, ennen puhuin paljon enemmän innostuneena ryhmissä ja uusienkin ihmisten kanssa, en halunnut olla huomion keskipisteenä vaan saada energiaa tarttumaan ja keskustelua syntymään. Nykyään, iän ja kokemusten myötä, tarkkailen entistä enemmän ja tiedostan että sillä oppii paljon. Olen aina kohtelias, avoin ja mukava kaikille, mutta valikoiva sen suhteen ketä todella lähelle päästän.

  1. Täysin samaa mieltä Eeva. TÄYSIN. Juuri näin minä myös tunnen ja tosiaankin yhdyn siihen että sillä oppii myös paljon. 

   xx

 3. Tässä oli kiva energiavire tekstissä! Olen itse erittäinsuper-herkkä lukemaan jo rivienkin välistä asioita:)!
  Susta kyllä ehkä saa puheliaamman kuvan mm instasnäpissä, kun puhelet kivasti 😀 Joten, tämä oli mukava kuulla, että ei se pädekkään pitem,än päälle.

  Kaunista viikonloppua! ☆☆☆
  http://www.miakuusisto.fi

  1. Ai ai…haha, niin minäkin 😉 Välillä pelaan/käyttäydyn niin etten muka tajua..ja tiedätkö mulla on usein sellainen tunne, että olen aina askeleen edellä (jota muuta ei tiedä). Olen aina miettinyt asian jo paljon pidemmälle. Tästäkin aiheesta olisi paljon helpompi keskustella kuin kirjoittaa 😀

   Kaunista viikonloppua Mia <3

 4. Ehkä et osaa kertoa vitsiä, mutta sinulla on taito kirjoittaa tekstiä niin, että lukija löytää tunnelman.

 5. “Jos lukisin uutiset ja sivistäisin itseäni päivittäin, niin minullahan olisi varmaan koko asioita joita haluaisin pohtia ääneen.” – Tästä postauksesta huomaa kyllä, ettet haasta itseäsi älyllisesti oikein millään tavalla elämässäsi. 🙂 Sehän on tietysti oma valintasi, jota et toivottavasti kadu myöhemmin. Itse koen elämäni antoisana, kun haastan itseäni eri tavoilla. Ja p.s: olen silti myös “perinteinen”, hellä ja huolehtiva nainen. 😉

  1. Muttet mukava ja kiltti. Intel-letku-Ellinä hakisin NASAlle töihin tai miesseuraa viereisestä baarista jos oot noin kiukkuinen. Hymyä tai jotain muuta huuleen, siitä se lähtee.

   Jotenki musta tuntuu et näitä kommenteja kirjottavat naiset on joko munaa vailla tai pettynyt omaan älykkyyteensä. Didem on tehny kovan työn bloginsa ja itsensä eteen ja nyt se on tuottanu tulosta. Suosittelen mieluummin yrittämistä oli lähtötilanne mikä tahansa ja sietokykyä jos menee pieleen kuin väärän tiedon levittämistä. Aika yksoikosta nähdä älyllinen haaste sanomalehtien lukemisella ja koulunpenkillä paikkaansapitämättömän tai arvottoman tiedon tankkauksella. Muutenhan joka opiskelija ois miljonääri eikä alkoholisti.

  2. Jatkuvasti sivistän ja haastan itseäni. Päivittäin 🙂

   Tekstissäni tarkoitin nimenomaan uutisten lukemista. En lue uutisia päivittäin, mutta jos lukisin, niin paljon olisi varmasti sanottavaa. En kuitenkaan koe, että jään mistään paitsi, kun en heti ensimmäisenä tiedä mitä maailmalla juuri sillä hetkellä tapahtuu. Tässä vaiheessa voi jo onneksi valita missä asioissa haulaa itseään haastaa. Sen verran kunnianhimoinen ihminen olen, että teen sitä lähes päivittäin. 

   Seuraava kommentoija sanoo “Aika yksoikosta nähdä älyllinen haaste sanomalehtien lukemisella ja koulunpenkillä paikkaansapitämättömän tai arvottoman tiedon tankkauksella. Muutenhan joka opiskelija ois miljonääri eikä alkoholisti.”

   Olen tismalleen samaa mieltä tässä asiassa.

   Ihanaa viikonloppua molemmille <3 

 6. Hei!

  Mitä ajattelet tuon “koulunpenkillä paikkaansapitämättömän tai arvottoman tiedon tankkauksen” tarkoittavan?

  Hyvää viikonloppua!:)

  1. Se tarkottaa sitä et nuoret ei pysty kehittymään potentiaaliinsa nähden niin hyvin kuin voisi kyseisellä alalla tai koko elämässä ja oppii myös samalla vääriä asioita ja/tai oppii ajattelemaan väärin, minkä takia nuorten kehitys polkee paikallaan. Osittain tän takia et nuorilla ei oo mitään arvokasta käsissä työmarkkinoilla meillä on huima nuoristyöttömyys. Yleisesti tasa-arvoon ja peruskoulutukseen laajuuteen kattamaan olennaiset perusasiat ois myös tärkeää et nuoria ei syrjäydy. Nyt paljon olennaista jää ulkopuolelle kuten syöminen, alkoholinkäyttö ja rahankäyttö mm. suurimmalla osalla koulutuksen suppeuden takia sinne päin, mihin viittasin alunperin. Koen itse et nuorten pitäis enemmän päästä tekemään, saada monenlaisiin perusasioihin paremmat eväät perheestä riippumatta ja toisaalta etiikkapuolen koulutus on yhtä tärkeää ettei lapsista kehity vaan psykopaatteja – silloin elämä menee hukkaan.

  2. Etenkin luovilla aloilla tai jos haluat parhaaksi jossain se ongelma korostuu et sun pitää vältellä väärää tietoa ja keskinkertaisia oppeja tai koko prosessi vahingoittuu.. aina tietysti vääriä ihmisiä kuten yleensäkin. pahoittelen etten osannut selvemmin sanoa et kaikki varmasti ymmärtää mitä ajan takaa.

 7. “Vältellä väärää tietoa ja keskinkeraisia oppeja!” <3 Voi herttileijaa! Sillähän se nuorisotyöttömyys ratkeaa, kun lopetetaan koulutus ja jokainen saa keskittyä etsimään omaa potetntiaaliaan joko yhteiskunnan tai puolison kustantamana. Alkaisko laulajaksi vai tyyli-ikoniksi?

  1. Harvalla on mahdollisuuksia noihin hommiin.

   Yleisestihän alalla kuin alalla oppisopimus, koulutuksen kehitys työpainotteisemmaksi versus 7-10vuoden reissu banaaninsyöntiä verkkarit jalassa yliopistolla liiallisen dokauksen ohella.. yrittämällä ja tekemällä saat sitä oikeaa informaatioo ja tajuat sen paremmin, tuurilla tai erityislahjakkuudella ehkä alansa parhaat ottaa sut oppiin.

   Kun outcome on nuorten kans tätä luokkaa ei siinä ole missään muussa kuin systeemissä vika. Koskaan ei oo ollu näin isoja resursseja informaatioteknologian ohella jota ei ole edes vielä hyödynnetty täysin, kouluttaa ja neuvoa nuoria, tarjota raha/tietoresurssit yrittämiseen, mut meillä on nuoristyöttömyys historiallista tasoa eli nuorilla ei oo mahdollisuuksia elättää itseään markkinoilla= heillä ei ole käsissä kuin opintovelat niillä joiden vanhemmat ei maksa ja korkeat verot vastassa paitsi jos satut omistaa suvun kautta yli 10% pörssiyhtiöstä jolloin osingot kilahtaa verovapaana.

   Asiassa on monta haaraa mut toimimaton koulutusjärjestelmä on yks joka myös syö pääomia, nostaa verotusta ja sitä kautta laskee ostovoimaa, kulutusta ja työpaikkoja ja myös vientiyritysten majautumista tänne.

   Perusfilosofisesti ihannoin meidän mallia (oikealla toteutuksella) mut Yhdysvallat on hyvä esimerkki siitä et myös tekopainotteisella meiningillä voidaan pärjätä jossa koulutusta ei ole kaikille ollenkaan, jossa on toki muita ongelmia kuten ihmisten äänestyskäyttäytyminen ja epätasa-arvo. Sielläkin on yleisesti sama ongelma et maan loi kovat jätkät ja pehmopojat on rapauttanu talouspuolen, onneks henkisesti pitkän ajan trendi on ylöspäin mm. Kennedy tässä mielessä yks maailmanhistorian merkittävimpiä miehiä vaikkei ollut talouden kans mestari.

   Silti sitä epätasa-arvoa on meilläkin ja hommat on kussu siitä lähtien kun tätä maata on alkanu johtaa viime vuosikymmenet yliopistopölkkypäät eikä kenttäkokeneet sotilaat, pankinjohtajat ja aikaansa edellä kulkeneet visionäärit kuten Mannerheim, Paasikivi ja Kekkonen. Nää jätkät tajus riskienhallintaa, moniottelutaitojen merkitystä politiikassa ja tasa-arvon merkitystä yhteiskunnassa: tuloksena velat maksettiin, Suomi pidettiin suhteessa itään heikolla taloudella ja armeijalla miehittämättömänä, talous ja elintaso nostettiin ja kansa koulutettiin. Vikat 40 vuotta degeneroituneet nynnyt on ratsastanu tällä pohjalla ja työkseen sössiny asioita.

  2. Suvaitsevaisuutta eri valinnoille tuntuu löytyvän monilta ainoastaan jos siitä on itselle (kuvitteellista) hyötyä.

   Kukaan ei sano mitään kunhan oot vaan samanlainen kun muut, opiskelet käytännössä kovaa työtä nuoresta lähtien tekevien piikkiin vuosikymmenen oppimatta mitään, seurustelet keskituloisen tai köyhän puolison kans ja et sano mihinkään mitään. Vaikka oisit täysi kusipää, polttanu yhteiskunnan varoja siihen ettet oikeasti saa mitään aikaan vaikka ois potentiaalia se ei haittaa. Kunhan oot samanlainen ja jos avaat suus sanot samaa mitä muut. Liian hyvä ulkonäkö on myöskin skenaario josta lähtee eri tyyppisiä syytöksiä liikkeelle jotka lopulta liittyy siihen vaikka teknisesti ottaen syytös kohdistuu johonkin muuhun. Miehet kun tykkää kauniista naisista eikä “älykkäistä” naisista jotka on täysin normaaliälyisiä ja yrittää vaan tekaistusti nostaa itseään perättömillä väitteillä itsestä tai muista älykkyyttä koskien, mm. syyttelemällä toisia tyhmiksi ilman et se pitää millään luotettavalla indikaattorilla paikkaansa samoinku väite omasta älykkyydestä joka perustuu tyyliin sille et on pärjänny koulussa. Ihmettelen suuresti miten sitä älyä ei käytetä sitten heille oikeasti tärkeisiin asioihin kuten toimeentuloon,
   painoon ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun vaan näissä ei saada mitään aikaan suhteessa väitteeseen älykkyydestä.

   Sitä on myös hyvä miettiä tekiskö kukaan enää mitään jos naiset ei suosis rikkaata köyhien miesten sijaan tai jos kauneutta ei arvostettais, kuka ylläpitäis sitä, mille näyttäis kadulla ja oisko seinät kunnossa ja kämpät siistejä.

   Tosiaan nää keskustelut ei ehkä tässä laajuudessa kuulu tänne joten jatketaan vauva.finlandissa;tosin joudun opetella esittämään vain valheellisia väitteitä et pysyn rytmissä enkä vaikuta 30 kymppiselle räppärille jonka lyriikat on 15 vuotiaan ja 15 vuotta dokanneen ajatuksen ässämixi.

   1. Yleisesti ottaen toi kansakunnallinen ylipaino ja alkoholismi on hyvä esimerkki epäonnistuneesta systeemistä jossa vain vahvat ja onnekaat pärjää jotka on syntyny perheisiin jossa on rahaa syödä ja tietoa oikeista tavoista ja ravinnosta.

    Seinäjoen malli todistaa sen mikä on kouluruokailun ja liikunnan merkitys ja miten sillä voidaan tasata perhe-erot painon ja muiden ongelmien suhteen jotka lähtee tosta. Lapset on laihtunu siellä todella paljon ja mallia ollaan ottamassa jo Shanghaissa tms muistaakseni, ihmettelen miks tota ei adaptoida koko Suomeen. Harvat on neroja ja nerojen äly pitäis skaalata koko yhteiskunnan käyttöön ettei jokaisen tarvi miettiä kaikkea käytännön juttuja itse alusta loppuin tai olla perheen varassa jolloin jää liikaa tuurista kiinni.

    Yleisesti ottaen tärkeintä on et on hyvä ihminen mut johtajilta pitää löytyä myös ammattitaitoa tai kärsimys tulee toisesta suunnasta. Syy miks tykkään tästä blogista on nimenomaan se et Didemin hyväsydämisyys ja tyyli vetoaa muhun ja tuun aina hyvälle päälle kun luen tätä.

    Tuntuu välillä esim kun tätä lukee ja omaan perheen kans keskustelee omista puuhista et jengi ei oo vielä ihan kasvuyrittämisen sisällä vaan kasvuyrityksiä kuten tätä blogia verrataan palkkatyöhön ja se et jos joku ei heti tuota rahaa roppakaupalla et muka tee mitään. Ihmiset on kuitenkin systeemistä riippumatta aina eri tilanteissa ja se myös luo erilaisia asioita.

    Oon esim itse viimeaikoina tehny huimia palveluksia tän maan vaikutusvaltaisimmille ihmisille ilman et oon voinu heikon aseman takia pyytää siitä rahaa mut sehän ei sen työn arvoa vähennä miksikään varsinkin jos se skaalautuu siitä heidän tekemänä tän maan kehitykseen ylimmällä tasolla. Samoin tää blogi tuottaa asiakkaille eli lukijoille nautintoa vaikka tän blogin luku ei maksa mitään. Raha voi myös olla pettävä mittari työn arvoa mitattaessa jos ei ota kaikkija tekijöitä huomioon tai sit et joku alottelee epävarmalla alalla. Viime kädessä se et joudut ottaa rahaa työstä on vaan heikkous tietyissä asioissa mut toki ymmärrettävää koska sitä tarvitaan. Haaveilen ja rakennan sen verran mitä pystyn tilannetta et parannun fataalista mut rahan voimalla onneks hoidettavasta sairaudestani, nousen miljonääriksi ja teen kaikki työt ilmaiseksi sen jälkeen, koska rahanotto vähentää vaikutusvaltaa, ja mulle tärkeintä on kulttuurin kehitys ja ihmisten auttaminen käytännön asioiden hoidossa.

    Pahoittelen jos loukkasin jotain teksteillä se ei ollut tarkoitus. Oon myös hieman lapsellinen ja tiettyinä ajanjaksoina lellitty joten näiden asioiden takia en oo välttämättä poliittisesti korrektein mut se ehkä auttaa johonkin muuhun; eiköhän tänne kaikki mahdu persoonineen niin kauan kun on hyvällä asialla jonka ihmiset voi aistia ja päin vastoin.

 8. Piti kommentoida jo listauksen aikoihin. Ihana ja tosiaan tärkeä teksti myös minusta. Oon just tuollainen, tarkkaileva mutta tarvittaessa hyvinkin kiihkeä ja “jyräävä” mielipiteissäni:D Tosin vain tutuille, muille en kohteliaisuussyistä yleensä ala vaahtoamaan. Myös koen et oon usein askeleen edellä ja osaan just näytellä etten tajua mitä tapahtuu – naiivia naisellisuutta olevinaan;) Joskus se tiedostaminen mennyt lähiaikoina siihen pisteeseen,ettei ole enää hetkessä kun analysoi liikaa tilannetta -tää on mulle uutta ja en siitä kaiheasti pidä, sillä en halua menettää sitä läsnäoloon uppoamisen tunnetta ihmisten kanssa! Myös osaan olla aika johtohahmo jos tarvii, aistin et sinäkin osaat. Lisäks aistin susta tiettyä androgeenisyyttä, eli että sussa on myös maskuliininen puoli (joka on seksikästä 😉 ) vaikka oot super naisellinen ja kaunis ku mikä. Itsessäni ainakin nää super-feminiininen ja joskus esim älyllisyydessä tai itsevarmuudessa taas viilee maskuliininen kohtaa. En tiedä ymmärsitkö. 🙂 Itsekään en lue uutisia, vaikka oon älykkäänä pidetty ihminen, mitä se auttaa maailmaa jos luen muiden sodista ym finanssikriiseistä, mä aloitan auttamisen kotoa ja naapureista 🙂 Kiitos Didem ja bless. <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.