KESTÄVÄ MUOTI

 

OUTFIT / HÁLO
SNEAKERS / CHANEL
CLUTCH & EYEWEAR / CHANEL

Luin netistä mielenkiintoisen artikkelin. Siinä käsiteltiin pikamuotia ja kestävää kehitystä. Tiesittekö, että tutkimusten mukaan jopa kaksi kolmasosaa ihmisten vaatteista päätyy kaatopaikalle kierrättämisen sijaan? Olen jopa kuullut, että osa netistä tilatuista ja siten palautetuista vaatteista päätyisi suoraan roskiin… Ympäristölle tällainen käytäntö on todella kuluttavaa, sillä niin sanottu pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lentäminen. Olen erittäin kiinnostunut tästä aiheesta ja siksi myös iloinen siitä, että niin moni vaateyritys on ottanut aiheeseen kantaa ja valmis valmistamaan kestävämpää muotia.

Olen ostajana itse hyvin laskelmoiva. Koitan välttää heräteostoksia ja mietin tarkkaan tarvitsenko vaatteita, joita ostan. Saatan miettiä vaatteita sovittaessa missä tilanteissa niitä käyttäisin ja minkä kanssa. Tämä helpottaa paljon ostopäätöstä. Eihän ruokakauppaan myöskään kannata mennä nälkäisenä. Mukaan lähtee vain turhia herkkuja. Toki saan myös jonkin verran vaatteita testiin sekä lainaan niitä pr-toimistoilta ja showroomeilta, joka mahdollistaa sen, ettei vaatteita tarvitse hamstrata niin paljon. Tässä työssä joutuu miettimään pukeutumista erityisen paljon, joka on tietysti mieluista, sillä muoti on itselleni intohimo. En kuitenkaan nauti siitä, että kotonani olisi liikaa vaatteita ja sellaisia yksilöitä, joille ei olisi käyttöä. Haluan satsata pikamuodin sijaan klassisiin ja ajattomiin vaatteisiin ja asusteisiin, joissa on käytetty laadukkaita materiaaleja. Toki joukossa voi olla joitain mikä on tämän hetken trendiä, mutta pääasiassa vaatteita, jotka kestävät aikaa. Pyrin myös myymään säännöllisesti niitä juttuja, joita en hetkeen ole käyttänyt. Hyvä muistisääntö on se, että jos vaatetta ei ole käyttänyt yli vuoteen, ei sitä luutlavasti tule käyttämään jatkossakaan. Tällä tavalla garderobista voi tehdä paljon toimivamman. Hyviä paikkoja laittaa vaatteita myyntiin ovat esimerkiksi itsepalvelukirpputorit, jonne voi viedä vaatteet niin, ettei niistä tarvitse itse ottaa mitään vastuuta. Tämä säästää aikaa ja on kätevää, kun kaikki tehdään itsensä puolesta. Olen kuullut, että nyt olisi myös tulossa Helsinkiin yritys, joka lainaa laadukkaita merkkivaatteita ja -asusteita. Tällainen käytäntö on todella kätevä!

Suunnittelijoiden ja isojen merkkitalojen mallistoja tulee paljon useammin kuin ennen. Ennen mallistot tulivat aina keväisin ja syksyisin, mutta nykyään tuntuu, että niitä tulee jokaiselle vuodenajalle. Menneen sesongin muotitrendit saavat nopeasti kyytiä uusien tullessa tilalle. Pitäisi keksiä järkevämpiä keinoja vanhoille mallistoille ja kierrättää enemmän. Onneksi on nykyään olemassa vaatemerkkejä, jotka tekevät vaatteita pelkästään kierrätetyistä materiaaleista, joten omalla ostamisella voi vaikuttaa. Oli upeaa pitää suomalaisen suunnittelijan luomuksia Muotiviikoilla. Meillä on Suomessa paljon upeita suunnittelijoita ja haluan jatkossakin tukea kotimaista designia!

xx Didem

 

4 Responses

  1. Nyt oli kyllä erittäin tärkeä aiheinen ja hyvin kirjoitettu postaus! Komppaan mielipidettäsi ja on tärkeää muistaa, että pystymme parantamaan ihan niillä pienilläkin muutoksilla ja yhdessä siitä seuraa suurempi vaikutus parempaan suuntaan, joka on todella merkittävää etenkin ympäristön kannalta. 🙂

  2. Itse olen käyttänyt Emmy.fi sivustoa vaatteiden kierrättämiseen ja ostamiseen! Lisäksi sieltä voi ottaa myydessä myyntiosuuden esim stockan lahjakorttina, suosittelen!

  3. Mun on vaikea löytää sellaisia vaatteita joista tosissaan pidän, tälläkin hetkellä inhoan suurinta osaa vaatekaappini sisällöstä. Jotain on pakko kuitenkin aina käyttää. Ylimääräiset vaatteet ja muutkin tavarat kippaan aina vanhemmille josta äiti sitten myy niitä kirpparilla tai laittaa varastoon tms.

  4. Hus hush heter företaget (lanserades för 2vk sedan) som du eventuellt bidrog till i texten..? Hoppad de skulle bli lönsamma (:

Leave a Reply

Your email address will not be published.