OUTER ORDER INNER CALM

Kuvat Mona Salminen

 

Jakku / vintage Chanel

 

Tällä postauksella ei ole tarkoitus saada seuraavalle aiheelle enempää huomiota, ainoastaan selvittää väärinkäsitykset ja selventää mitä ajattelen. Aihe koskee Instagram-päivitystä, jonka tein eilen illalla. Siinä kirjoitin siitä miten mielestäni parisuhteessa jommalla kummalla olisi vastuu siisteydestä ja useimmiten vastuun ottaa nainen, eikä niinkään mies. Mielipiteeni on edelleenkin se, että minä haluan olla vastuussa kodin siisteydestä. En halua ottaa tällä sen kummemmin kantaa sukupuolirooleihin, vaan kertoa ainoastaan oman näkemykseni. Myönnän, että kirjoitin asian tökerösti enkä osannut jäsennellä aihetta riittävän selkeästi ja otan tästä täyden vastuun. Pahoittelen tätä ja pyydän anteeksi heiltä, joita asia loukkasi.

Tarkoituksenani ei ollut pahoittaa kenenkään mieltä tai edes aiheuttaa mitään kohua, vaan ainoastaan tuoda omia ajatuksiani julki niin kuin muutenkin teen Insta storyni puolella. Kiitos kaikista kommenteista mitä olen tähän asti saanut. Olen todella iloinen, että mukana on myös heitä, jotka ovat ymmärtäneet sen mitä olen yrittänyt sanoa ja suurin osa kommentoijista on kuulunut juuri tähän porukkaan. Syy voi olla ruotsista äidinkielenä tai muuten vain tökeröstä kielenkäytöstä, mutta en tarkoittanut tätä yleisenä mielipiteenä, vaan ainoastaan omanani. Ja vaikka kirjoitan aiheesta yleisesti niin puhun edelleen vain omasta puolestani.

On tullut kysymyksiä siitä aionko kasvattaa poikani myös samaan periaatteeseen. Voin sanoa, etten ole tietoisesti tehnyt mitään sellaista, vaan Luca on saanut ihan itse siivota omia jälkiään enkä ole puhunut hänelle koko aiheesta mitään. Luca vie lautasen tiskikoneeseen mielellään ihan itse. Hyvä näin! Välillä minun on vaikeaa tuoda ajatuksiani esille tarpeeksi selkeästi ja silloin saattaa tulla virheitä. Lupaan kiinnittää tähän jatkossa enemmän huomiota.

Avatakseni asiaa hieman lisää voin sanoa, että tykkään yleisesti hoitaa kotityöt. Minun suhteissani kyseinen järjestely on toiminut. Otan automaattisesti vastuun siisteydestä, koska se on minulle tärkeää ja mies saa mielestäni hoitaa muita asioita. En tiedä mistä tällainen ajatusmaailma itselleni on tullut. Voiko se esimerkiksi johtua siitä, että kotonani monet asiat on aina hoidettu minun puolesta? Tai ihan vaan siitä periaatteesta, että olen aina halunnut olla äiti ja minulle on ollut tärkeä pitää lähimmäisistäni huolta. Olenhan myös uranainen itse, enkä kannata sitä, että naisen kuuluisi olla vain kotona. Päinvastoin, koen olevani erittäinkin omatoiminen ja reipas mitä tulee kaikkeen käytännönhommiin ja muihin askareihin. Minulla ei helposti mene sormi suuhun niissäkään asioissa, jotka lokeroidaan helposti ns. miesten hommiksi. En todellakaan ole mikään prinsessa vaan enemmänkin handyman, en primadonna vaan toiminnan nainen!

Myönnän, että yleistin liikaa kyseisessä aiheessa ja muotoilin lauseen huonosti, jonka takia tämä haloo syntyi. Minulle on yleisesti ihan sama mitä muut tekevät enkä ole kiinnostunut siitä miten muissa perheissä toimitaan. Kannatan täysin tasa-arvoa eikä päivityksessäni ollut tarkoitus sekoittaa aihetta naistenoikeuksiin tai tarkoittaa kommentillani sitä, että siisteys olisi jotenkin sukupuolisidonnainen velvollisuus. En vain ota herneitä nenään siitä, jos mies on epäsiisti tai vaan laiska, vaan haluan ottaa vastuun kodin siisteydestä tekemättä siitä isompaa numero. Koko asian olisi toki voinut vain jättää sanomatta, mutta tehty mikä tehty ja lupaan tuoda ajatuksiani julki myös jatkossa – tosin tarkastamalla tekstini muutaman kerran läpi ennen julkaisua 😉

Hyvää viikonloppua!

 

xx Didem

23 Responses

 1. Tack för att du förklara dig klart och tydligt i texten, du har ändå ett ansvar som “influencer” om vad du säger i sociala media.

  1. Skönt o höra ❤️ Absolut..de har jag ocj därför ville jag skriva om hela grejen ? Önskar dig ett trevligt veckoslut!

   1. Tack det samma, njut av snön med Luca 🙂 om du har behov av barnvakt åt Luca kan jag skicka min cv åt dig per email?

 2. Hieno homma ja jokainen tekee niinkuin haluaa! Mielestäni tärkeää on se, että kotona lapsilla ja aikuisilla on hyvä olla riippumatta siitä, kuka hoitaa minkäkin kotihomman. Meillä kotityöt jakautuvat aika 50/50 tai 40/60 ja jotkut asiat menevät taas ihan perinteisin roolijaoin. Itse en todellakaan puhdista räystäitä tai vaihda lamppuja, ilomielin annan ne mieheni hoidettaviksi. Pyykkihuollon hoidan taas mielelläni ja muitakin kotijuttuja 🙂
  Toki nautin myös siitä, että tasaisin väliajoin meillä käy siivooja. Se on kuin pistäisi rahaa perheen hyvinvointipankkiin. Iloista viikonloppua!

 3. Ihmisillä on niin paljon mielipiteitä ja aina joku on eri mieltä jostakin. Eihän se muilta ole pois, jos sinä olet kodin hengetär. Mutta sun blogia yms elämää pitkään seuranneena, en ole ikinä törmännyt, että olisit sanonut, että teillä on esim. siivouspäivä. Kuinka paljon sä loppujen lopuksi kotona sitten siivoat vai hoitaako siivooja sen? Onhan se silleen helppoa, jos on rahaa ja siivooja pitää kodin siistinä ?

  1. Niin en mä ehkä pidä niin mielenkiintoisena asiana ilmoittaa milloin siivoan ? Järjestelen jotain melkein koko ajan ja tykkään että tavarat on päivän päätteeksi siististi paikoillaan. Jos koti on sotkuinen ja tavaroita siellä sun täällä niin mua alkaa helposti ahdistaa. En usko olevani yksin tämän tunteeni kanssa ?Siivooja käy myös silloin tällöin.

 4. Oot kyllä aivan paras ja en millään tajua miten tuosta(kin) saa herneen joku vedettyä nenään. Itse myös siivoan enemmän kotonamme, mut sit kun haluan vaan maata sängyllä ja katsoa Netflixiä, sanon miehelleni, että hän voisi siivota.. 😀 harvemmin. Todellakin tuo ajatuksia ilmi näin myöhemminkin! <3

 5. Samaa mieltä! Oot ihan huippu kun kirjotat omia ajatuksia asiasta kun asiasta. Mä oon aina ymmärtänyt sun tekstit ja moniin samaistunut vahvastikin. Itseasiassa ihailen sua äitinä ja naisena! Sun kaltasia naisia tarvittais vaan paljon enemmän… oot paras. Vika on niissä jotka ei ymmärrä tai ymmärtää tahallaan väärin. Jatka kuten tähänkin asti, omana itsenä. Ja nuorena naisena lukisin näistäkin aiheista mielellään jos haluut kirjottaa… toivon että olisin vielä äiti tavalla miten säkin ?? kiitos didem!

 6. Itse feministinä näen asian juurikin niin, että nykyään naisen ei enää ole pakko olla se kodinhengetär, mutta se ei tarkoita etteikö hänellä olisi siihen oikeutta 🙂 Eihän sen niin kuulu mennä että saavutetut oikeudet rajoittaisivat sitä mitä nainen saa nykyään tehdä, vaan päin vastoin.

  1. Miehenkö laitat teillä kotihommiin? 😀 kyllä aikuinen ihminen sukupuolesta riippumatta siivotkoon ihan itse jälkensä. Ja jos siivoaakin miehensäkin puolesta vapaaehtoisesti, nii onko se nyt todella tasa-arvo kysymys vai pikemminkin taipumusta järjestykseen ja asioiden huolehtimista. Että ajatuksia naiselta toiselle tässä 🙂

   1. Mitenköhän mun kommentistani päädyit siihen lopputulokseen että ketään “laitettaisi kotihommiin” meillä? 🙂 Ylipäätään kommenttisi sisältö ei kyllä liity omaani mitenkään, että hieman turhaa ehkä sitä minulle osoittaa.

    1. Oletkin näköjään aika monen muunkin kommenttiin vastannut ihan täysin aiheen ohi vetäen omia johtopäätöksiäsi 😀 olisikohan pieni peiliin katsomisen paikka..

 7. Kiitos selvennyksestä! Kun katselin/lueskelin sun instastoorya, niin itseäni ei haitannut yhtään se, että tykkäät siivoilla ja teidän suhteessa se toimii. Se mikä aiheutti ihmetystä oli juurikin se, että kasvatatko Lucankin ajattelemaan, että suhteessa nainen siivoaa ja mies saa sotkea (hieman sellainen kuva sanoistasi tuli). Siinä kohtaa tekisit nimittäin ison karhunpalveluksen pojallesi. Mukava kuulla, että se ei ole tarkoituksesi 🙂 Hyvää viikonloppua!

  1. Eiköhän kaikki saa kasvattaa lapsensa kuten haluaa… eikä aina tarvii ymmärtää väärin tai negatiivisesti, jos joku kunnioittaakin ns. “perinteisempää” mallia. Ja postauksestahan kävi ilmi, että poika vie itse astiansa yms, sehän on tosi hienoa! Ja varmasti edesauttaa äidin myönteinen esimerkki ja -malli. Laiskottelua kotitöissä ei tarvii laittaa sukupuolen piikkiin. Se tekee joka saa asiat hoitumaan oli sitten mies tai nainen. Ja draamailu keittiö/kotitöistä meiltä naisilta on turhaa. Voi itse korjata jos joku asia häiritsee. Mä ihailen että vielä on aikaansaavia naisia kuten didem!

 8. Niin, no…. Kaikkihan tekee tietty sitä mitä parhaiten osaa. Ehkä se on sitten Didemille kotitöitä ja keittiön järkkäilyä.

  1. Uskomatonta. Toi on nyt samaa sarjaa kun sanoisit olevas hyvä vaikka tilintarkastuksessa ja sit joku sun kaltanen olettaa ettet osaa mitään muuta, kun nyt tulit maininneeks vaan tilintarkastuksen. Please 😀 jos yhtään oot lukennu tätä blogia, nii näät kyllä että lahjoja löytyy paljon muillakin osa alueilla. Ja jos kaikesta ei erikseen mainita, se ei tarkoita etteikö osais/pystyis/kykenis. Tai jos mainitsee, se ei tarkoita että olis tyhmä tai osaamaton kaiken muun suhteen. Ja asioiden aikaansaaminen on nähdäkseni kunnioitettava ja ihailtava piirre ihmisessä. Ja kodin ulkoasu kertoo millanen ihminen sisällä asuu. Ihan kuten ihmisen kehokin. Hyvinvointi lähtee aina sisältä oli sitten koti tai ihminen. Didemillä on kunnossa molemmat 🙂 ja hän on aito ja inspiroiva roolimalli monille muille meistä, jos nyt ei erikseen juuri sinulle.

 9. Mä tykkää, että vaatteet on nätisti viikattuna kaapissa, mutta tolle ukolle on ihan sama miten ne vaatteet siellä kaapissa asustelee. Siks nimenomaan mä yleensä oon se, joka pitää kodin siistinä ja sytyttelee kynttilöitä illalla ennenkun aletaan katselemaan telkkaria – kodinhengetär! 🙂

 10. Mä aluksi vähän ihmettelin tätä asiaa, mutta pohdittuani “heräsin”. Eihän se oikeasti vaikuta mun elämään ja olemiseen, miten teidän taloudessa asiat hoidetaan. Haluan puhua tasavertaisuuden puolesta, ja tehtävien jakaminenkin on juuri sitä, vaikka ensin en niin ymmärtänytkään. On totta, että etenkin aikoinaan kodinhoito on ollut enemmän naisten vastuulla, mutta saman toteutuminen nyt ei tarkoita johonkin muottiin pakottamista. Kaikessa omaehtoisuuden ja mielekkyyden kokemus on kuitenkin se ratkaiseva tekijä. Oon itse tavallaan kärsinyt stereotypioista ja nyt peilasin sun kertomaa siihen, miten muut on kokenut vastaavan tehtävänjaon epäreiluna. Joten haluan pahoitellakin kiivastumista, vaikka se ei tässä näkynytkään ? kiitos Didem ihanasta blogista!

 11. Eihän se aika edes kuluisi, kun ei ole vaativassa työssä, jos ei edes tavaroita järjestele. Minä ainakin turhautuisin, tekemättä kotona mitään. Ja siivooja hoitaa kodin suurimmat siivouksesi, hyvä niin.

  1. Huoh… ja mikäs tärkeilijä uratykki sinä maarit itse sitten olet. Arvatenkin varmaa vaan palvelualalla. Ihmisellä voi tiedätkö oikeasti olla muutakin sisältöä elämässään kun työ ja oman kaikkivoipaisuutensa korostaminen. Ja millä vuosituhannella sä elät jos oikeesti väität ettei bloggaaminen ole työtä siinä missä muukin työ 😀 didem on huipputyössään bloggaajana ja siinä ohella kykenee pyörittämään arkea ihan itsenäisesti. Pystytkö itse? Tuskin, jos on aikaa ilkeillä toisille. Että onnee vaan sen tiskivuoren kanssa ja työelämäänkin sitä tarvitset tolla asenteella.

Leave a Reply

Your email address will not be published.