MIKÄ MAKSAA?

Kuvat Angelina Ilmast

 

Mikä siinä on, kun altistamme kehomme jatkuvasti kaikille myrkyille, stressille ja lisäaineille…? Ihminen ei aina itse tiedosta sitä miten epäterveellisesti elää, sillä milloinkaan historian aikana ihminen ei ole ollut niin kuormitettu toksisesti kuin nykyään. Nykyajan ravinnossa on vain vähän kuitua kasviksista, kokojyvävlijaa, marjoja ja hedelmiä. Ruoka koostuu monilla lähes pääosin eineksistä ja teollisesti prosessoidusta ruoasta, joka sisältää vain vähän ravinteita. Kiire lisää stressiä ja sitä, että aikaa jää vähemmän esimerkiksi ruoan valmistukseen kotona. Lapselle kotitekoinen ruoka ja yhdessä vietetty ruokailuhetki on todella tärkeä ja hyvä tilaisuus myös keskusteluun. Ruoka-aineista ainakin sokeri, valkoiset jauhot, huonot rasvat sekä lisä- ja torjunta-aineet kuormittavat kehoa ja mieltä. Erityisesti suolisto ja maksa joutuvat kovalle koetukselle, kun kuona-aineet kertyvät elimistöön. Syy tähän johtuu huonon ruokavalion lisäksi mm. liikunnan puutteesta, ilmansaasteista, lääkkeistä, tupakasta, alkoholista, virvokkeista ja stressistä. Stressi on meidän pahin vihollisemme ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Ihminen stressaantuu helposti kaupunkiympäristössä, jossa kaikkialla on hektistä, meluisaa ja huonompi ilmanlaatu. Työ, raha ja ihmissuhteet altistavat jatkuvasti stressille, mutta täytyy vain tiedostaa se mikä menee haitallisuuden puolelle. Terveellistä olisi säännöllisin väliajoin vaihtaa maisemaa, olla luonnossa ja välillä myös ihan yksin.

Elimistön kuormituksesta voi seurata erinäisiä oireita niin kuin esimerkiksi päänsärkyä, nivelkipua, iho-ongelmia, väsymystä, ruoansulatusvaivoja, infektio-oireita ja rasvamaksa. Maksalla on iso rooli haitallisten aineiden eliminoinnissa, sillä se poistaa kuona-aineita, kemikaaleja, saasteita, alkoholia, säilöntä- ja torjunta-aineita sekä muita myrkkyjä. Oikealla ruokavaliolla pystyy hyvin kontrolloimaan kehon toimintoja. Säännöllinen ruokarytmi, luonnollista, puhdasta ja tasapainoista ruokaa. Hyvät ja hitaat hiilihydraatit, sokeri minimiin, hyvät rasvat eli öljyt, kala, pähkinät, kasvikset, marjat, hedelmät, kananmuna ja antioksidantit ovat esimerkkejä hyvistä raaka-aineista. Jotta maksa toimisi kunnossa täytyy riittävä vitamiinien ja aminohappojen saanti olla kunnossa. Höyrytys on kaikista lempein valmistus ruoalle. Kaikki sokerittomat light-tuotteet ovat epäterveellisiä. Samaan kategoriaan menee myös huono kahvi, jonka valmistuksessa saatetaan käyttää paljon torjunta-aineita. Juuri niiden tuotteiden laatuun, joita käytämme päivittäin, tulee kiinnittää erityistä huomiota. Luomu on hyvä vaihtoehto, jos haluaa välttyä mahdollisimman hyvin myrkyllisiltä aineilta.

Hangossa vietetyn hyvinvointiviikonlopun luennosta jäi parhaiten mieleen esimerkki perinteisestä mummosta kaupassa. Ruokaostoksilla on helppo asioida, kun miettii mitä kaikkea mummo ostaisi. Luultavasti hän kiertelee enimmäkseen hevi-osastolla ja ei ole tietoinen uusista ateriankorvikkeista tai einesruoista. Mummo osaa ostaa kaupasta puhdasta ja ravinnerikasta ruokaa, jota voi helposti valmistaa kotona. Jos huonot ruokailutottumukset ovat arkipäivää, voi keholle tehdä myös puhdistuskuurin. Viherjauheet (spirulina, chlorella, vehnänoras), vihreä tee, kurkuma, erilaiset juurekset, voikukka, maarianohdake, takiaisöljy ja inkivääri edistävät muun muassa sapen virtausta maksasta. Aamuyöllä ja aamulla on tehokkain puhdistus menossa kehossa, jonka takia aamu kannattaa aloittaa lasillisella sitruunamehua. Huomisesta lähtien kaikilla aamut alkavat siis uudella rutiinilla, eiks vaan 🙂 Oli kyllä mielenkiintoinen luento ja olen muutenkin aina tykännyt käydä erilaisilla luennoilla.

 

Terveisiä mökiltä!

 

xx Didem

15 Responses

  1. Botuliini on yksi maailman voimakkaimmista hermomyrkyistä, ei myrkyllisimpiä aineita, jota siis käytetään hyvin pieninä määrinä esimerkiksi spastisen CP-vamman lihaskontraktuurien hoitoon ja hankalaan migreeniin lapsillakin.

 1. Hei Didem?kiitos, oli mielenkiintoinen juttu?
  Sinulla “taivaallisen” kaunis mekko, kenen ja mistä?
  Aurinkoisia päiviä Sinulle ja Lucalle!

 2. Se on juuri niin kuin sanot! Ei ihme että niin moni kärsii ylipainosta… sitten kun siitäkään ei saisi mielellään puhua, niin yhtäkkiä samat ruokailutottumukset eineksiin yms periytyy lapsillekin ja lasten ylipaino altistaa ties mille sairauksille. Kauheaa edes ajatella, ettei lapsi saa syödäkseen oikeaa kotiruokaa…

  Hyvinvointi lähtee itsestään. Hyvinvoiva ihminen on parempi äiti, kumppani, ystävä ja ihminen. Kiitos kun kirjoitit, mielenkiintoinen aihe 🙂 varmasti monille tärkeä ja ajankohtainen vaikkei olisi ongelmaa painonkanssa tms 🙂

  1. Nykyään on ihan ok olla sairaalloisen ylipainoinen kun on tää bodypositiivisuus-trendi vai mikä lie ?

 3. Valmisateriat eivät ainakaan ole automaattisesti epäterveellisiä, riippuu mitä niistä valitsee. Monissa ei ole lainkaan lisäaineita jos niitä haluaa vältellä.

  1. Etkös sä just taivastellut painoindeksiäs. Ja nyt puolesta puhut valmisruokaa, joka tunnetusti ei ole ravintorikasta/hyväksi… näetkö yhteyttä asioiden välillä?

    1. Mieluummin tekisin itse. Kanakastikkeen tekee nopsaan itse samalla kun keittelee riisin ja jtn vihanneksia yms lisukkeeksi. 🙂

 4. Ihmiset joilla on vähän hidas temperamentti voivat kärsiä erityisesti nykymaailmassa kun nopeuden ja tehokkuuden vaatimus on lisääntynyt.

 5. Tärkeä aihe.
  Olisi kiva kuulla ajatuksesi kosmetiikan kemikaaleista ja luomukosmetiikasta.
  Toki ehkä vähän ristiriitaista jos olet luomutuotteiden puolestapuhuja ja samalla piikitit itseesi kemikaaleja..?

 6. Mun mielestä tuo mummoesimerkki ei ollut kovin onnistunut. “Mummot” kyllä monesti tekevät varmaan ruokansa itse muttei heidän ruokansa silti välttämättä ole kovin terveellistä. Mm. kermaa, suolaa ja lihaa he saattavat käyttää ruuanlaitossa reippaasti. Monella vanhemmalla ihmisellä on myös tapana juoda paljon kahvia jonka kanssa pitää aina saada pullaa ja leivoksia.

 7. Näin suunhoidon asiantuntijana en suosittele tuota sitruunavesi “buumia”. Se on näkynyt pahoita eroosio- ja reikiintymis ongelmina. Sitruuna liuottaa kiillettä happamuudellaan =eroosio ja kun kiille hampaassa on ohuempaa= altistuu herkemmin reikiintymiselle. Terveyttä voi edistää muutoinkin kuin suun terveyden kustannuksella!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.