OLETKO SINÄKIN AIKAOPTIMISTI?

 

Olen hyvä esimerkki niin sanotusta aikaoptimistista. Kyseessä on piirre, jossa omaa ajankäyttöä on joskus hankala arvioida. Varsinkin ennakointi on tuottaa tuskaa, kun pitäisi suunnitella menoja etukäteen niin, että ehtii tekemään kaikki sovitussa ajassa ja pysyä aikataulussa. Buukkaan yleensä hirveästi asioita samalle päivälle ja koetan sen jälkeen sykkiä paikasta toiseen ja olla ajoissa paikalla. Käykö muillekin niin, että kuvittelee aamulla ehtivänsä moneen paikkaan päivän aikana, mutta lopulta ehtiikin siitä vain murto-osaan? Yritän saada aina mahdutettua päivään mahdollisimman monta asiaa, mutta järkevintä olisi keskittyä johonkin tiettyyn ja unohtaa hoppuilu. Tiedän monesti jo etukäteen, etten välttämättä ehdi, mutta miten voikaan olla niin vaikeaa sanoa joihinkin asioihin ei ja olla realisti!? Olisi hyvä tehdä rauhallisesti asiat loppuun miettimättä liikaa mitä on luvassa seuraavaksi.

Yksi aikaoptimistin huonoista piirteistä on myös myöhästely, jota harrastan säännöllisen epäsäännöllisesti. En ole elämäntapamyöhästelijä, mutta minulla on kuitenkin vaikeuksia olla ajoissa sovittujen menojen kohdalla. Saatan ajatella, että minulla on vielä pari tuntia aikaa valmistautua ja alan räplätä puhelintani sen sijaan, että menisin esimerkiksi suihkuun. Vaikka olisi kuinka paljon aikaa jäljellä, tulee minulle melkein aina kiire. En jotenkin osaa hahmottaa sitä miten paljon jokin tietty asia kestää. Kroonisen myöhästelyn hallitsemiseksi on olemassa erilaisia keinoja, niin kuin esimerkiksi kellon siirtäminen eteenpäin. Toinen konsti on miettiä ja ajoittaa oma aikataulu niin, että huijaa itseään menemään paikan päälle 5-10 minuuttia aikaisemmin, jolloin on luultavasti juuri sovittuun aikaan perillä. Löytyykö lukijoistani hengenheimolaisia tähän aiheeseen? Olisi kiva tietää muiden vinkkejä siihen miten ajankäyttöä voi hallita!

xx Didem

10 Responses

  1. Kyllä, jos min pitää oikeasti ehtiä johonkin (juna, työhaastattelu tms), niin noloa kyllä kirjoitan joka kerta itselleni aikataulun 😀 Eli esim 10.30 syö, 11.00 pakkaa ja tee eväät, 11.30 meikkaa ja pue jne 😀 Ja olen sentään 30 v. Olen vaan niin haaveilija, että tällainen toimintastrategia on pitänyt keksiä.

      1. Toimii! Se pitää ihan kirjoittaa ylös. Ja tosiaan ainakin puoli tuntia sellaiselle asialle jonka pitäisi kestää 10min 😛 Aikataulussa on sit pysyttävä tai jos luistaa siitä niin tulos on myöhästyminen 😀 😉

  2. Tuttua kuin mikä ? Meillä on kello 5 minsaa edellä, et ois jotain saumoja vielä ehtii. Kokemuksesta, kellojen siirtäminen helpottaa kyllä aikaoptimistiä ?

  3. Täällä myös ja siitä saan säännöllisin väli ajoin kuulla ?? meillä autossa kellot 5 min edellä niin olis edes töissä ajoissa

  4. Mulle on tärkeää olla ajoissa ja jos joskus myöhästyy niin tulee aika nolo olo. Monesti on vaikea päättää sopiva aika lähteä esim. johonkin tapaamiseen, ei haluaisi olla turhan aikaisinkaan paikalla.

  5. Jos mulla ei ole kelloa kädessä niin olen aina takuu varmasti myöhässä. Buukkaan itseni myös liian tiukalle aikataululle. Myöhästyin kerran 50min työhaastattelustakin kun ei ollut kello kädessä (puhelin ei siis riitä koska taskuun/laukkuun on liian pitkä matka, aika täytyy olla näkyvillä).. sain sen työn ihme ja kumma, vaikka pomo joutui vielä perään soittamaan että missä olet ? Toisaalta hetkessä eläminen on ihanaa!! Mutta mun vinkki, edellä kulkeva kello käteen ja armoa itselle?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *