PIENIÄ TEKOJA

KUVAT ANGELINA ILMAST
Ilmaston lämpenemistä koskevat kirjoitukset ovat olleet kovasti tapetilla viime aikoina. Aihe on vakava ja aiheuttaa ainakin itsessäni paljon huolta ja murhetta. Olen miettinyt sitä millä tavalla voisin omalta osaltani vähentää päästöjä ja pienentää hiilijalanjälkeäni. Minkälaisen maailman haluan jättää Lucan lapsille ja hänen lapsenlapsilleen? Pienillä arkisilla valinnoilla ja jokaisen yksilön panoksella on todellakin merkitystä. Varsinkin vaikuttajana koen, että omalla esimerkillä voi mahdollisesti vaikuttaa isoonkin ryhmään ihmisiä ja kannustaa parempiin valintoihin.
Toki itselläni on paljonkin petrattavaa tässä asiassa. En halua leikkiä mitään pyhimystä, vaan ajatella ääneen. Työhöni nimittäin kuuluu tietynlaisia asioita, joista yksi on matkustaminen. Tulen matkustamaan jatkossakin, mutta toki toivoisin, että yritykset ja pr-toimistot voisivat kehittää myös sellaisia ratkaisuja, joissa ei tarvitsisi lennättää ihmisiä ympäri maailmaa jatkuvasti. Esimerkiksi webinaarit ovat hyvä vaihtoehto kansainvälisiin lanseerauksiin. Nautin kuitenkin työstäni ja haluan olla mukana tapahtumissa, jotka vievät minua eteenpäin tällä alalla. Olen koittanut omalta osaltani olla osallistumatta sellaisiin tapahtumiin, joista ei välttämättä ole pitkäaikaista hyötyä uralleni. Kieltäydyin esimerkiksi juuri eräästä lanseerausjuhlasta ulkomailla. Vaikuttajat ovat tässä asiassa kovasti suurennuslasin alla. Saatetaan jättää huomioimatta esimerkiksi bisnesihmiset, urheilijat ja artistit, jotka lentävät mahdollisesti paljon enemmän. Matkoillani pyrin tuottamaan paljon materiaalia erilaisia yhteistyöjuttuja varten ja hyödynnän uutta ympäristöä tässä mielessä. “Vaatteiden vaihtamisesta” on tullut muutama negatiivinen kommentti blogiini, mutta se vain kuuluu työnkuvaani. Edustan erilaisia brändejä ja päälläni näkyy paljon erilaisia vaatteita, josta toki osa on myös lainattua. On jokaisen kuluttajan oma vastuu mitkä vaatteista päätyvät lopulta vaatekaappiin. Tuo on tärkeä muistaa! Kannustan ehdottomasti eniten panostamaan laadukkaisiin ja ajattomiin vaatteisiin, ja sitä kautta kestävämpään kulutukseen.
Onko niin, että ihmisten kohdalla huonoihin valintoihin ympäristön kohdalla ohjaavat enemmän tietämättömyys vai laiskuus? Halutaan päästä mahdollisimman helpolla elämässä. Kouluissa pitäisi ehdottomasti enemmän puhua ympäristöasioista ja valistaa lapsia ajoissa, jotta tietynlaisiin tapoihin totuttaisiin jo nuorena. Kierrätys on nimittäin yksi asia, johon jokainen voi vaikuttaa. Tällaiset asiat tulisi mielestäni päättää ihan ylemmältä taholta. Kierrätys voisi hyvin olla pakollista, jotta sekajäte ei olisi se käytetyin vaihtoehto lajittelussa. Merten muoviroskasta on viime aikoina puhuttu erityisen paljon. Yksi merkittävimpiä tekoja merten roskaamisen vähentämiseksi olisikin juuri kiinnittää huomiota kierrättämiseen ja jätehuoltoon. Kosmetiikan mikromuovit tulisi kieltää lailla, ja sitä pitäisi paremmin säädellä mitä kaikkea kosmetiikan ja pesuaineiden mukana päätyy mereen. EU:n komissio aikoo vähentää kertakäyttömuovit niin kuin esimerkiksi pumpulipuikot sekä muovihaarukat ja pillit. Nykyään onkin jo otettu korvaavia tuotteita käyttöön, jotka on valmistettu pahvista ja lasista. Meilläkin ollaan kotona siirrytty metallipilleihin. Onneksi moni ravintola on ottanut jo käyttöön ekologisempia valintoja.
Olen kiinnittänyt huomiota myös ruokahävikkiin, sillä se on iso ympäristöä kuormittava tekijä. Minua suorastaan suututtaa se, miten paljon elintarvikkeita menee roskiin. Monta vuotta sitten jo kauhistelin tätä asiaa, kun muutama kahvilassa työskentelevä ystäväni kertoi mihin syömäkelpoinen ruoka joutui päivän päätteeksi. Onneksi jotkut kahvilat myyvät edellisen päivän tuotteita alennetuin hinnoin. Toinen vaihtoehto voisi olla se, että työntekijät saisivat itse ostaa ylijääneet tuotteet edullisesti.
Suunnittelemalla ruokia etukäteen, voi vähentää ruokahävikkiä. Olen tilannut Ruokaboksia, joka ottaa kantaa juuri tähän. Latasin pari kuukautta sitten myös ResQ-appin, jota kautta voi tilata ravintolasta sellaista ruokaa, joka on jäänyt yli. Tutustukaa myös Fiksuruoka-nimiseen yritykseen, joka myy edullisesti hävikkiruokaa netissä. Olen koittanut petrata siinä, etten heittäisi sellaista ruokaa roskiin, jonka parasta ennen -päiväys on umpeutunut. Parasta ennen on nimittäin eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Kannattaa ennemmin maistaa ja haistaa ruokaa ja tehdä arvio sen mukaan. Esimerkiksi kananmunat saattavat säilyä jopa kuukauden parasta ennen -päivämäärästä.
Omassa arjessa on paljon pieniä juttuja, joilla voi vaikuttaa. Kuukautisten aikaan voi käyttää kuukuppia, hiukset ja vartalon voi pestä ekologisilla palasaippuoilla, sähkön voi vaihtaa vihreään tuulisähköön ja kaupassa voi käyttää kestokassia. Take away kahvin kohdalla voi tuoda mukaan oman kestopullon. Jotkut kahvilat antavat jopa alennusta tässä tapauksessa, joka kannustaa tehokkaasti vähentämään kulutusta. Itselläni on vielä paljon petrattavaa näissä asioissa!!
Autoilu on omalla kohdallani isoin ympäristöhaitta. Auto on välttämätön silloin, kun kuljen lähes viikottain Riihimäelle ja takaisin. Keskustassa autolla kulkeminen on turhaa ja lyhyet matkat olisi järkevä taittaa pyörällä. Köpiksen fillari trendi voisi rantautua myös tänne Suomeen. Ainakin pyöräteitä rakennetaan koko ajan lisää tänne Helsinkiin. Olen miettinyt seuraavaksi hybridiautoon siirtymistä.
Minkälaisia arkisia vinkkejä teillä voisi olla liittyen oman hiilijalanjäljen pienentämiseen? Moni voisi hyötyä vinkeistä, myös minä mukaanlukien.
XX DIDEM

4 Responses

  1. Todella hienoa, että otat tämän asian esille blogissasi, taidat olla ainoa muotobloggari joka näin on tehnyt. Hieno, tärkeä teko!

    Helpoin tapa edesauttaa ilmastoa on kaikenlaisen kulutuksen vähentäminen. Zara-Ikea-tyyppinen kulutus ei vain mitenkään istu maapallomme tilanteeseen.

    Jokaisen pitää radikaalisti muuttaa kulutustottumuksiaan sekä ylipäätään vähentämällä kulutusta, että kiinnittämällä kulutustottumuksiin huomiota. Esim. ostamalla pitkään kestäviä, laadukkaita tuotteita, ostamalla kierrätettyä, valitsemalla tuotteita joiden valmistukseen ei ole käytetty paljon energiaa.

    Sen lisäksi liikkuminen (mahdollisimman vähän lentoja ja yksityisautoilua) ja ruokavalio (lihansyönti on tuhoisampaa ilmastolle kuin lentopäästöt) ovat ne kaksi arjen asiaa, joilla voi joko päättää säästää planeettaa lapsilleen ja lastenlapsilleen, tai tuhota sen. Yksinkertaista lopulta. Jokaisen jokapäiväisistä valinnoista on kyse.

  2. Kiva kun kirjoitit tärkeästä aiheesta vähättelemättä oman käyttäytymisesi epäekologisia puolia, mutta samalla nostamatta itseäsi jalustalle. Tästä aiheesta on paljon blogeissa kirjoitettu, mutta moni tuntuu ottavan jomman kumman edellä mainituista kannoista, eikä näe syytä muuttaa omaa kuluttajakäyttäytymistään.

  3. Hyvä, kun herätään! Kyse on tosiaan arjen valinnoista. Ostanko fast fashionia Zarasta, jonka on made in Turkey tehneet syyrialaiset pakolaiset alle €:n tuntipalkalla? Työympäristökään ei välttämättä ole turvallinen, mitä esim kankaiden värjäykseen tarvittaviin kemikaaleihin tulee tai hikipajassa työskentelee niin monta ihmistä, että tulipalon sattuessa pelastus ei onnistu.

    Arjen valintoja on sekin, ajaako Ullanlinnasta Cygnauksen ala-asteelle lapsen kouluun vai kävelisikö kilsan matkan yhdessä? Tai ajaako johonkin tapahtumaan keskustaan autolla vai menisikö vaikka spåralla.

    Uskon, että kun kaikki avataan vähän silmiä ja tehdään pieniä valintoja joka päivä, yhteenlaskettuna meidän valinnoilla on väliä.

    Nyt jo näkee, että h&m kurssi laskee, kun ihmiset haluaa fast fashionin sijaan kestävämpää ja laadukkaampaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *