SLEEP TIGHT

 

 

Minulla tulee lähes aina kerran vuodessa parin viikon mittainen uneton ajanjakso, joka johtuu mitä luultavimmin valon määrästä. Unenlaatuni on tämän kevään aikana parantunut ja olen saanut paremmin kiinni rytmistä. Huono uni voi johtua henkisestä väsymyksestä, jos on stressaava elämäntilanne. Tällä hetkellä tuntuu, että kaikki on unen lisäksi balanssissa niin kuin rytmi, työ, ruoka ja liikkuminen. Kaiken a ja o on hyvät yöunet. Jos olen nukkunut huonosti niin koko päivä on pilalla. Ihminen kestää melko pitkään huonoilla unilla, mutta sitä alkaa pikku hiljaa oireilla. Voi tulla sekavuutta, keskittymishäiriöitä ja lopulta humalaa muistuttava tila.

Rakastan päikkäreitä, mutta nukun niitä ihan liian harvoin. Siinäkin pitäisi osata nukkua sopiva aika eikä liian pitkään, ettei yöuni ja rytmi kärsi. Ihanteellinen power nap -aika olisi noin 15-30 minuuttia. Kun nukkuu liian pitkät päiväunet niin on entistä väsyneempi eikä välttämättä saa yöllä unta. Päikkäreitä ei myöskään kannata nukkua liian myöhään. Mielen lisäksi iho, aineenvaihdunta ja vastustuskyky on hyvän unen ansiosta parempi.

Saan parhaiten yöllä unta, kun en ota puhelinta sänkyyn ollenkaan (haastavaa, eikä näin todellakaan tapahdu aina). Nukahdan varmaan parhaiten silloin, kun luen Lucalle iltasatua ja nukahdetaan molemmat vierekkäin. Hipsuttaminen ja levollinen ääni toimivat Lucaa nukuttaessa. Makuuhuoneen tulee olla seesteinen, hiljainen, pimeä ja viileä, jotta unen päästä saa paremmin kiinni. Myös uusi sänky on vaikuttanut merkittävästi uneen, kun alla on hyvä patja. Meillä ei ennen ollut kunnon sijauspatjaa ollenkaan, jonka takia selkä oli jatkuvasti jumissa ja pyörin yöllä. Tykkään siitä, kun peitto ja tyynyt on sopivan muhkeita ja ilmavia, jolloin voin vain uppoutua unten maille.

 

Tässä vielä muutamia vinkkejä parempiin yöuniin:

  • Valitse illalla kofeiinittomat vaihtoehdot kahvin, teen ja limujen kohdalla
  • Muista syödä tarpeeksi kevyesti ennen nukkumaan menoa
  • Pidä kiinni rytmistä
  • Käsittele stressaavat asiat ennen unta
  • Ota rentouttava kylpy tai meditoi, jotta mieli rauhoittuu
  • Siivoa ja järjestele koti ennen makuuhuoneeseen menoa
  • Laita rauhallista musiikkia soimaan tai lue kirjaa

 

Seuraavassa postauksessa ajattelin kertoa vähän juttua iltarutiineistani! Miltä kuulostaa?

Eilen olin ihan extempore katsomassa Olavia Uusivirran keikkaa Tavastialla. Oli kyllä niin kova keikka! Herään viikonloppuisinkin automaattisesti aika aikaisin, vaikka saisi nukkua, ja tänäänkin heräsin jo ennen herätystä. Mutta on tosi hyvä fiilis. Osallistun tänään yhdelle mielenkiintoiselle kurssille, joka alkaa kympiltä. Nyt siis suihkuun ja valmistautumaan. Aurinkoa päivään kaikille!

 

xx Didem

One Response

  1. Heiii, ei liity nyt tähän postaukseen… Mutta olipa hauska yllätys, kun kävin katsomassa ennakkoon Hullujen päivien tarjontaa netissä. Sieltä bongasin sinun suosittelut – ja kas – sattui olemaan tärppinä lasagnevuoka, jota juuri tarvitsenkin. Ja toki muuta mukavaa… 🙂

    Aurinkoista viikon aloitusta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.