TUNNELUKKONI

 

Ystäväni suosittelivat minulle jo viime vuoden joulukuussa ”Tunne lukkosi” -nimistä kirjaa, jonka kävin sitten ostamassa viime viikolla. Kirjasta on ilmestynyt jatko-osa ”Murra tunnelukkosi”, joka oli myös pakko käydä ostamassa. Olen nyt lukenut kirjan ensimmäistä osaa, joka käsittelee hyvin mielenkiintoisia ja minulle ajankohtaisia aiheita. Oma henkinen hyvinvointi on ollut ajatuksissani ja se on erittäin tärkeä asia työstää. Kyseinen kirja sisältää 18 eri tunnelukkoa, joihin pystyn samaistumaan. Muun muassa alistuminen, kietoutuneisuus, uhrautuminen ja kaltoin kohtelu ovat sellaisia teemoja, joita on ollut hyvä pohtia omalla kohdalla. Kirja pisti todella miettimään asioita, jotka ovat vaivanneet viime aikoina ja joiden kohdalla tunnen muuttuneeni ihmisenä. Olen perusluonteeltani kiltti ja iloinen ihminen, mutta hakeudun helposti vaikeiden ihmisten luokse. En koe olevani tyhmä tai naiivi, mutta varmasti moni on kokenut sen miten joku ihminen voi viedä mukanaan. Haluan uskoa hyvään, mutta olen oppinut miten tärkeää on välillä vain luottaa omaan intuitioon ja vaistoon puheen sijaan. Hyvyyttä voidaan nimittäin käyttää hyväksi, jonka takia on tärkeä pitää omista oikeuksista kiinni.

Luottamus on vaikea asia ja se minun kohdallani täytyy ansaita. Tämä on todella hankalaa, jos elämässä on ihmisiä, jotka eivät osaa olla rehellisiä ja joilla on manipulatiivinen vaikutus. Valehtelu on asia jota en siedä yhtään. Olen luonteeltani erittäin herkkä ja annan kaikkeni suhteessa. On hyvä myös tietää rajansa ja näyttää ne heti suhteen alussa, jotta luottamusta pystyy rakentamaan ja pitämään yllä. Helposti voi kuitenkin tottua tiettyyn käytösmalliin, johon voin sanoa omalla kohdallani niin sanotusti alistuneeni. Epänormaalista tulee normaalia, kun johonkin tottuu ja silloin on vaikea uskoa kenenkään ulkopuolisen sanoja. Tällöin on vaikea erottaa mikä on väärin ja mikä ei, ja todellisuus hämärtyy. Rakkaus on monesti se mikä sokaisee. Nämä samat asiat koskevat kuitenkin kaikkia suhteita ystävyyssuhteista, perheeseen, työympäristöön ja kumppaniin. Lapsi on myös tuonut perspektiiviä näihin asioihin. On tärkeää miettiä sitä millaiseen ympäristöön haluaa lapsensa kasvattaa. Luca on opettanut minulle paljon ja lapseni on minulle ykkösprioriteetti. Jotta voin olla mahdollisimman hyvä äiti Lucalle, haluan, että hän saa elää turvallisessa ja rakastetussa ilmapiirissä.

Olen miettinyt mitä hyvää vaikeista ihmissuhteista voi seurata ja mitä oppeja ammentaa tulevaisuudessa. Sen ainakin tiedän, että olen oppinut tunnistamaan jo kaukaa sellaiset ihmiset, jotka eivät ole minulle hyväksi. Oppii kiertämään ja kaartamaan sellaisia ihmisiä, jotka voivat mahdollisesti käyttää hyväkseen. Liian kiltti ei saa olla, ja sen olen oppinut kantapään kautta. Esimerkiksi blogini alkuaikoina paljon kohutusta postauksestani piti alunperin tulla erilainen, mutta tietyt paineet tekivät minulle sen, että kirjoitin asioita joiden takana en enää seiso. Esimerkkejä on monia elämän eri osa-alueissa. Koen muuttuneeni tuolta ajalta ja erilaiset vastoinkäymiset ovat  kasvattaneet minua ihmisenä. En koe enää ajattelevani samalla tavalla kuin aikaisemmin, varsinkin nyt, kun olen alkanut olemaan itsenäisempi ja määrätietoisempi. Loppupeleissä haluan uskoa hyvään ja siihen, että kaikella on tarkoitus. Elämä kasvattaa ja kuljettaa juuri siihen suuntaan mihin kuuluukin.

 

 

xx Didem

28 Responses

 1. Moi!

  Oon lukenut sun blogia epäsäännöllisen säännöllisesti jo vuosia ja vaikutat tosi sympaattiselta tyypiltä.
  Mä oon kanssa lukenut Tunne lukkosi -kirjan ja se on oiva opus silloin, kun haluaa alkaa ymmärtämään itseään ja miksi käyttäytyy tietyissä tilanteissa niin kuin käyttäytyy.
  Sä taidat tällä hetkellä kamppailla vaikeiden asioiden kanssa elämässä. Voimia! Onneksi sulla ja Lucalla on aina toiselle ja vaikutat kerta kaikkiaan ihanalta ja rakastavalta ja läsnä olevalta äidiltä Lucalle.

 2. Voi Didem, sulla taitaa olla siis kotona vaikeaa. Jodelissa kauheasti asiaa puidaan ainakin. Miten ootkaan silti aina niin positiivinen ?

  Sulta jäi vastaamatta siihen yhden postukasen kysymyksiin. Kysynkö uudelleen, vai aiotko vastaa ? ?

  1. Ventovieraana varmaan tiedätkin ja huhupuheitahan kannattaa uskoa… tiedoksi vaan sinne anniinallekin, että itseään kehittäviä kirjoja voi lukea silloinkin kun elämässä on asiat hyvin. Voimavarat kun ei välttämättä kriisin hetkellä lukemiseen riitä…. ja jos elämässä olisikin vaikeuksia, kuten kaikilla aika ajoin, ei ole kovinkaan tyylikästä ventovieraan toisen asioita puida.

 3. Olet kuitenkin älyttömän upea ja sulla on varmasti ura edessäsi joten älä masennu.

 4. Ihana mistä kirjotit! Lukiessa oikein sydämestä kouraisi, puhuit puolestani? Tein jokin aika sitten netissä sen tunnelukko testin, mulla on niistä 17.. Taidan hakea nuo molemmat kirjat myös itselleni!

 5. Didem oot niin vahva nainen <3 hyvä postaus ja hyviä ajatuksia. tsemppiä sinne mitä ikinä onkaan menossa! pärjäät kyllä 🙂

 6. Didem! Olen lukenut blogiasi alusta saakka ja täytyy sanoa että aluksi luin sitä lähinnä kummeksuen ajatusmaailmaasi mutta nyt vuoden sisään olen alkanut pitämään tyylistäsi kirjoittaa ja samaistumaan ajatuksiisi. Jodel laulaa kaikenlaisia asioita ja jos mikään niistä pitää paikkansa niin kaikkea hyvää sinulle ja Lucalle. Ootte mainio kaksikko ja odotan innolla että pääsen lukemaan miten elämänne jatkossa etenee❤️.

 7. Yleensä pidän sun postauksia todella pintaliitomeiningiltä, enkä sano että siinä olisi mitään pahaa – onhan kyseessä kuitenkin muotiblogi ja blogin pääaihe muoti. Mutta nyt kirjoitit kyllä todella hienosti ja tuli fiilis että siellä ruudun takana on oikea ihminen. <3 Tsemppiä kaikkeen mitä kotona on meneillään, olet mahtava äiti Lucalle ja teillä näyttää olevan todella erityinen suhde. Se jos joku on hienoa.

 8. Kylläpä kirjoitit kauniisti! Hienoa nähdä tätä syvällisempää puolta sinulta. Nuo kirjat kuulostavat mielenkiintoisilta.

 9. Olen lukenut blogiasi enemmän tai vähemmän säännöllisesti jo blog.spot ajoista ja on nyt pakko kommentoida ja sanoa että kaikista blogi postauksistasi tässä oli jostain syystä ehkä ajansaaton paras. Tykkään tyylistäsi postailla ja olet todella elämäniloisen oloinen, mutta mikään ei ole hienompaa kun aitous. Omia rankkoja asioitaan ei tottakai tarvitse jakaa, mutta jos ja kun sen tekee, niin tällainen saavuttaa jonkun sosiaalisen median inhimillisimmistä ja aidoimmista tasoista omissa silmissäni. Kaikkea voima halia ja arvostusta! Luca on siisti muksu ja olet saavuttanut ja saavuttamassa itsellesi upeita juttuja!

 10. Tiedän todellakin mistä puhut. Nyt vaan sillä samalla sisulla jolla olet kasvattanut ihanan Lucan, niin pistät poikki pahan kierteen. Sinä päätät itsestäsi ja lapsestasi. Olet rohkea ja sinussa on valtavasti ihanaa, aitoa ja positiivista voimaa. Älä anna enää ikinä kenenkään tai minkään myrkyttää sitä. Sydän kyllä kertoo mikä on oikein. ❤️?

 11. Didem sinä olet upea, hyvä, rohkea ja aito! ?Kaikkea hyvää ja voimauttavaa sinun kevääseesi ❤️☀️

 12. Ihana nainen olet ? positiivinen, rohkea, kaunis, ajattelevainen ja ennenkaikkea hyvä Äiti ??jatka samaan malliin???

 13. Hyvä postaus. Sitä pikkuhiljaa kasvaa ja kehittyy oman ajatusmaailmansa kanssa.
  Se on täysin luonnollista, yhtälailla kun vuoret on tehty ylitettävuksi. Ihmisen sisältä löytyy kaikki se tahto ja voima.

 14. Heissan ??

  Totta tuo on.. hurjan vaikeeta myös kilttinä pitää rajansa, mutta oppi on maksettu takuulla korkojen kanssa! ??

  Viisaus on huikea voimavara!!
  Sitä saa kun vain osaa pyytää ?❤?

 15. Samoja kokemuksia itsellä että etsiytyy vaikeiden ihmisten seuraan. Jotenkin ne tuo jännitystä elämään tms. Tai jotenkin etsin aina vastakappaletta itselleni, maailmassahan kaikella on kaksi puolta, hyvyys/pahuus, hyökkäävyys/passiivisuus jne, etsin tasapainotusta muista ihmisistä. Muista myös, että Tunne lukkosi-kirja on vain yhden ihmisen mielipide. (Luin sen joskus ja mielestäni se ei antanut vastauksia vaan vain aihetta huolestua, mitä kaikkea minussa nyt onkaan lukossa ja väärin.) Kaikista ihmisistä löytyy varmasti noita “lukkoja”, se kuuluu ihmisyyteen. Mutta hyvä tietysti tiedostaa jos alistuu aina liikaa, olen itsekin ollut sellainen. Uskon et Jumala suojelee sua Didem kaikessa ja vie elämääsi oikeaan suuntaan <3

 16. Sinulla on taito kirjoittaa vaikeasta aiheesta hienosti; avoimesti ja rakentavasti. Minullakin on vastaavia kokemuksia, ehkä siksikin tekstisi kosketti. Ehdottomasti paras postauksesi. Kaikkea hyvää sinulle, pärjäät aivan varmasti kaikessa mihin vain haluat ryhtyä!

 17. Kiltit ja kauniit prinsessat saavat mitä haluavat. Eikö se jotenkin niin mennyt? Eikö sellainen elämä enää maistumaan- olla vain kiltti ja kaunis? Aikamoisia juttuja kuuluu parisuhteesta, ei uhan kaikkeen kannata alistua. Nainen elättää itsensä yh:nakin nykyään ihan hyvin.

 18. Vaikuttaa, että elämässäsi on jonkinlainen muutosvaihe menossa. Mutta mitä ikinä käytkään läpi, haluan lukijanasi sanoa: olet valtava inspiraatio ja upea nainen!

 19. Olipa raikas teksti kaikessa kovuudessaan, kiitos sinulle. On kamalaa kuinka teidän suhde, tilanne tai mikä se sitten onkaan; kahdenvälinen kuitenkin, on otettu objektiksi pahamaineisessa jodelissa, jossa sitä käännetään, väännetään, syväanalysoidaan ja sen perusteella tehdään rajuja ja mustavalkoisiakin oletuksia sinusta ja teidän, sinun sekä Lucan tulevaisuudesta. Jos ja kun on, (nyt itsekin spekuloin, anteeksi) vaikeassa ihmissuhteessa ei ole suvaittavaa että sitä analysoidaan vielä julkisesti. Vähemmästäkin ihminen menee kuoreensa, omaan lukkoonsa ilman pakokeinoa. Jodel on lukkoisten ihmisten pyhäkkö. Jokainen siellä varmasti kokee lukkoja elämässään sekä suhteissa muihin sekä itseen. Muista että kaikkien niiden ikävien kommettien takana on ihmisiä, jotka ovat mutkalla ihan varmasti jollain tapaa myös oman elämänsä kanssa, se joka ei olisi niin ei sinne kommentoisi. Sinä olet kuitenkin jo askeleen edellä, on hyvä tiedostaa itsensä ja menneen elämän vaikutukset ja oppia niistä. Jatka samaan malliin, elämääsi ja kokemuksiasi tunnustellen, sillä ne ovat luoneet sinusta sinun. Muutoksia tapahtuu, kun ymmärtää menneisyyttään ja minuuttaan. Kaikki ajallaan.

 20. Jos kuulet jotain ilkeitä kommentteja itsestäsi, niin oikeasti ne kumpuavat raastavasta kateudesta. Kukaan ei muuten hyökkäisi toista vastaan niin. Täällä ruudun takana on älykkäitä, herkkiä, elämän arvon ymmärtäviä ihmisiä, jotka eivät koe valoasi ja loistoasi uhkana. En usko että sinä tai kukaan sinulle hyvään sävyyn kommentoijista tuntee tarvetta haukkua muita ihmisiä netissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *