UUDEN SUKUPOLVEN LAPSI

 

Jodelissa on käyty viime päivinä keskustelua siitä miksi Lucalle on avattu Instagram-tili ja miksi annan hänen käyttää sosiaalista mediaa. Olen harkinnut asiaa kauan ja tulin lopulta siihen johtopäätökseen, että haluan antaa Lucan toteuttaa itseään somen kautta, koska hän on sitä jo niin kauan halunnut. Luca on niin sanottu uuden sukupolven lapsi ja hän on kasvanut somen ympärillä ja tottunut käyttämään puhelinta ihan pienestä pitäen. Itse asiassa hän rakastaa puhelimia ja elektroniikkaa ja tietää niistä lähestulkoon enemmän kuin minä itse. Poikani intohimo on aina ollut uudessa teknologiassa, ja hän on blogihistoriani aikana tottunut olemaan kameran edessä ja puhelin kädessä. Hänelle on hyvin luontevaa poseerata kameralle, ja hän aina hinkuu päästä videoihin höpöttelemään.

Oman Instagram-tilin Luca on halunnut jo pidemmän aikaa, ja hän tykkää sepustaa erilaisia tarinoita ja kuulumisia videon muodossa. Minulle tulee jatkuvasti kommentteja siitä miten seuraajani tykkäävät katsoa videoita Lucasta ja he toivovat niitä aina lisää. Lucan Instagram on yksityinen ja se on täysin valvontani alla eli seuraan jatkuvasti mitä hän postaa. Ymmärrän kyllä ihmisten huolen siitä voiko Instagramin käyttö olla haitallista lapsille, mutta aikuisella on vastuu ja valinta tällaisissa päätöksissä, jolloin lapselle voi asettaa rajat miten ja milloin somea saa käyttää. Haluan vain antaa Lucalle vapauden toteuttaa itseään ja olla luova enkä rajoittaa tai estää häntä tekemästä sitä mistä hän nauttii ja missä hän on parhaimmillaan. Maailma on muuttunut ja nykyään lapset sekä nuoret ovat niitä, jotka käyttävät yhä enemmän Instagramia, Youtubea ja muita kanavia tuoden omaa osaamistaan esille. Tällä tavalla lapsi saa mielestäni hyvin kiinni siitä missä on hyvä ja mitä taitoa haluaa kehittää tulevaisuudessa.

Toivon, että tämä postaus avasi edes vähän aihetta heille, jotka ovat nostaneet asian esille somessa. Netti on täynnä erilaista materiaalia, johon kuka tahansa voi törmätä koska tahansa. Vanhemman tehtävä on olla tietoinen ja tarkkailla sitä mitä lapsi tekee. Mutta jos jotain haluaa etsiä, ei se pahin löydy varmastikaan Instagramin puolelta, jossa ylläpito on melko tarkka siitä mitä saa julkaista.

Ihanaa sunnuntaita kaikille! Täällä mennään pian nukkumaan 🙂

 

xx Didem

5 Responses

 1. Tiesitkö, että Instagramin ikäraja on 13 vuotta? Eikö poikasi kumminkin voisi vielä odottaa, hänellä on somevuosia edessään vielä monta. Paljon on puhuttu lasten ja nuorten someriippuvuudesta lähiaikoina. Etkö ole huolestunut siitä?

 2. En tuomitse, yritän vain ymmärtää… Instagramin ikäraja on 13 vuotta. Mihin ajattelet sen perustuvan? Entä miten teillä suhtaudutaan muihin ikärajoihin, esim. pelien ja elokuvien? Jos eri tavalla, niin miksi?

 3. Moikka Noora ja Anna,

  Vastaan teille yhteisen kommentin muodossa ?

  En tiennyt ikärajan olevan 13 mutta se ei mielestäni ole olennaista koska minä olen tilin haltija ja hän käyttää sitä valvontani alla.

  Hyvin vähän katsomme elokuvia, eikä Luca myöskään pelaa pelejä (muita kun autopelejä ja ekapelejä) joten aihe ei ole vielä ainakaan ajankohtainen.

  En ole seurannut tätä someriippuvuus keskustelua aktiivisesti, mutta meillä aikuisilla ja teineillä tunnistan enemmän näitä some ongelmia ??
  Lucalle tärkeintä on vielä ihan tavalliset leikit.

  xx

 4. Mun mielestä Lucan videot instagramin puolella on mielettömän hauskoja ja sulosta katsottavaa. Ihmiset tykkää puhua muiden asioista ja kertoa oman mielipiteensä asioihin mitkä ei välttämättä kuulu heille ollenkaan. Antaa heidän olla omassa kuplassa 🙂

 5. On hyvä muistaa, että jos lapsi tuntee erityisen suurta kiinnostusta tai on erityislahjakas jollakin osa-alueella, äiti varmasti haluaa tukea sitä. Teet oikein ja hyvä että asia tapahtuu valvontasi alla. Uskon rajoihin, mutta jos lapselle opettaa somen käyttöä kädestä pitäen, osaa hän varmasti käyttää sitä fiksummin kuin moni törppö aikuinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *