FERRITIINIMITTAUKSESSA

Kävin reilu kolme viikkoa sitten labrakokeissa tekemässä perus terveystarkastuksen. Käyntiin ei ollut mitään spesifiä syytä, mutta pari tuttua olivat juuri kertoneet käyneensä perus tarkastuksessa, jonka takia ajattelin itsekin tsekata kaikki arvot. Tällaisissa kokeissa olisi hyvä käydä aina tasaisin väliajoin ja pitää sitä kautta itsestä huolta. Omasta käynnistä oli jo hetki aikaa, joten varasin itselleni ajan yksityiseltä ja tällä kertaa Synlabilta. Synlabilta sai hyvään hintaan sellaisen perus labrapaketin. Minulta mitattiin muun muassa ferritiiniarvot.
Ferritiini eri varastorauta on kovin puhuttu aihe ja vähän kuin trendijuttu tällä hetkellä. Itselläni ole ollut mitään ihmeellisiä oireita, jotka olisivat voineet viitata raudanpuutteeseen. Mulla on ollut välillä vain vähän kylmä, mutta en tiedä liittyykö se tähän. Yllätyin kuitenkin, kun ferritiiniarvo oli 21,6 µg/l. Raudanpuute on yleensä silloin, kun ferritiinipitoisuus on alle 30 mikrogrammaa/litra. Rautavarastot voivat olla tyhjät, vaikka hemoglobiini olisi normaali, joten ferritiiniarvot kannattaa mitata säännöllisesti. Mielestäni syön monipuolisesti, mutta aloin miettiä, että raudanpuutteeseen on voinut vaikuttaa esimerkiksi pidempi särkylääkkeiden syönti, joka puolestaan on johtunut jatkuvista hammassäryistä. Kyse on usein myös siitä, ettei rauta kunnolla imeydy, vaikka söisikin monipuolisesti. Kävin ostamassa rautaa ja syön sitä nyt 6-9 kuukautta, jonka jälkeen otetaan uudet kokeet. Rautakuurin aikana nousee ensin hemoglobiini ja sitten vasta ferritiini. Jos on anemia, niin kuurin pituus on keskimäärin 9-12 kuukautta.
Jos kärsii esimerkiksi väsymyksestä, turvotuksesta, keskittymisen puutteesta, hajamielisyydestä, päänsärystä, hiustenlähdöstä, lihas- ja nivelkivuista, sydämentykytyksistä, huimauksesta, masennuksesta tai ahdistuksesta, voi taustalla olla raudanpuutetta. Oireet ovat kuitenkin yksilölliset ja joillakin oireita ei ole ollenkaan. Elimistön rautatasoja voi siis mitata laboratoriotestein, joihin voi ferritiinin lisäksi sisällyttää perusverenkuvan, tulehdusarvon sekä transferriinisaturaation. Ferritiini on kuulemma kuitenkin paras rautatasapainon mittari. En ole asiantuntija, enkä alan ammattilainen näissä jutuissa, mutta ajattelin kuitenkin jakaa tämän teille, koska aihe on tärkeä. Naiset kärsivät raudanpuutteesta yleisemmin kuin miehet ja asiaan kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota esimerkiksi raskaana ollessa. Saa nähdä miten olo tästä muuttuu, sillä ihminen tottuu nopeasti eri olotiloihin, jonka takia on vaikea välillä huomata raudanpuutetta. Pidän teidät ajan hermolla!
xx Didem

11 Responses

  1. Sattuipa sopivasti, kävin itsekin just labrassa samassa kokeessa perusverenkuvan lisäksi. Tuloksia odotellessa. Luulenpa, että raudanpuutetta on täälläkin.

  2. Alhaisen ferritiinitason (alle 30) syy pitäisi aina selvittää ennen kuin aloittaa rautatabletteja syömään. Syitä on monia, mm. Suoliston sisälle päin vuotaminen pitäisi sulkea pois.

  3. Terve, asia ei liity postaukseen. Sinulla on ihana Efva Attlingin korvakoru, joka korvalehdessä kiinni. Pysyykö se hyvin korvassa? Kiinnostaisi ostaa, mutta pelkään kadottavani sen.

    1. Joo, eikö olekkin ihana 🙂 Olen himoinnut sitä talvesta asti, kun sen ekan kerran näin. Koru pysyy loistavasti korvanlehdessä. Toki varmasti meillä kaikilla on erilaiset korvat, mutta sanoisin, että pysyy hyvin!

  4. Rautainfuusiolla saa varastot täyteen, jos rauta ei imeydy. Hspoton vatsa oli itselläni syy ettei ferritiimi noussut rsutakuurillakaan. Infuusiota tehdään sairaalassa ja yksityisellä puolella lääkörin lähetteellä.

  5. Hei Didem ? onko sulla kokemusta mistään täyteaineista (hyvistä tekijöistä/klinikoista)? Olisi kiva saada suosituksia!

  6. Mulla tsekattiin just työterkan kautta veriarvot. Ferritiini oli 14, ja lääkäri totesi vaan, että normaali, ei tarvi tehdä mitään. Hain nyt kuitenkin rautakuurin ja ajattelin aloittaa sen pikimmiten. Onko sulla tullut lisäraudasta vatsakipuja?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *