RAJAN YLI

Niin kuin Suomen ja Venäjän rajan, tai Pohjois-Korean ja Etelä-Korean rajan, niin tähän samaan kerhoon kyllä kuuluu Espanjan ja Marokon rajan ylittäminen. 

Tunnelmia Tangerin vanhasta kaupungista (Medinasta).

-Kahvilat ja kadut ovat täynnä joutilaina seisovia miehiä.
-Takertuvat katseet miehillä.
-Vaitonaisina kiireisen näköisinä liikkuvat naiset pareina/ryhmissä. Naisilla katse suoraan eteenpäin.
-Muutaman metrin välein olevia pikku kioskeja, jossa kaikilla suurinpiirtein samat tuotteet.
-Likaisuus ja välinpitämättömyys siisteydestä tai järjestyksestä. Myös tunkkainen haju tuntui koko vanhassa kaupungissa.
-Peräänhuutelijoita toisensa perään.
-Vanhoja, rispaantuneita rakennuksia.

Suunnittelimme olevamme yön tai pari, mutta päivä riitti. Minulla ainakin oli koko ajan vähän epävarma ja jännittynyt olo kujia kävellessäni. Kaikki huutaa jotain, mitä en ymmärrä. Raskasta.

Marrakech olisi kiinnostanut nähdä, mutta sinne oli matkaa sen verran että ei lähdetty.

Vaikka oma taustani on kaksijakoinen, niin pidän länsimaalaisten tasa-arvoa ja työntekoa erittäin arvokkaana. Kaikilla pitäisi olla vapaus valita ja marokkolaisilla naisilla ei mielestäni ole sitä..ainakin katukuvan perusteella. Oma isäni on aina kannustanut olemaan ahkera ja yritteliäs.

En tiedä muuttuisko kuvani marokkolaisesta kulttuurista, jos kävisin muualla kuin Tangerissa. Se jää nähtäväksi. Ihan heti en kuitenkaan tänne palaa. Tästä reissusta jäi tosiaan vähän mietteliäs olo. Espanja – Marokko lauttoja menee monta kertaa päivässä, joten päästiin hyvin takaisin Espanjan Tarifaan, jonne olimme jättäneet auton parkkiin. Illalla kotiin ajaessamme käytiin vielä Puerto Banuksessa syömässä, yhdessä lempiravintoloistamme. Tuntui ihan hyvältä tulla takaisin sivistyksen pariin.

xx Didem

13 Responses

 1. Olipa kiva lukea vähän erilainen postaus Marokosta! Tiedän tuon tunteen mikä sinut valtasi, se on ihan käsittämättömän ahdistava. Itseäni houkuttelisi lähteä Marrakechiin (some-hehkutus varmaan saanut tämänkin kuumeen aikaan), mutta siellä taitaa olla sen verran paljon enemmän turisteja ja muita tallaajia että kuva muodostuu väistämättä ihan erilaiseksi. Kiva lukea tällaisia juttuja! 🙂

  1. Niinpä! Marrakechia on hehkutettu, mutta enpä tiedä..katsoin jotain youtube videoita paikasta ja aikalailla sama meininki sielläkin. Turistit tietty tuo oman meiningin, mutta sen turismin “alla” on silti tuo raaka todellisuus. En ole muutenkaan mikään basaarien sydänystävä, niin ehkä en jaksais sitä vielä innokkaampaa huutelua torikauppiailta. Sen sijaan hedelmäbasaareista pidän 🙂

   Joo, samaa mieltä! Vähän vaihtelua “päivänasu” postauksiin. 😀 

   xx 

 2. Turvallisuussyistä en matkustaisi tiettyihin maihin, joissa on levotonta ja naisen asema olematon. Mutta jos kerta naisia katukuvassa on Marokossa, uskon että siellä ollaan menossa parempaan suuntaan. Se, että vältettelee kohteita, joissa on esimerkiksi köyhyyttä ja epätasa-arvoa, ei poista ongelmaa. Ainakin itse matkustaessa yritän nähdä asiat vähän suuremmasta perspektiivistä. Tiedän että olet puoliksi turkkilainen, miten tuttua sinulle ovat Keski- ja Itä-Turkki? Siellä käyneenä en voi sanoa, että olisi kovinkaan paljon Marokkoa edellä tasa-arvo asioissa. No kuitenkin, hyvä on että matkustelee ja kokee asioita, vaikkeivät olisi aina miellyttäviä kokemuksia. En dissaa Turkkia enkä Marokkoa, mutta pisti silmään tuo “sivistyksen pariin” (Eurooppaan). Mukavaa lomaa teille :)!

 3. Et voi tosissasi sanoa “sivistyksen pariin”palatessasi Pohjois-Afrikasta Eurooppaan! Muutenkin analyysisi Marokosta ja siellä vallitsevasta kulttuurista yhden päivän kokemuksellasi on hiukan naiivi. Toivottavasti pääset kokemaan jatkossa matkoillasi jotain silmiä avaavaa, tämä postaus oli mielestäni ylimielinen ja loukkaava, vaikkei mulla ole mitään yhteyttä marokkolaiseen kulttuuriin. Tsemppiä suvaitsevaisempaan ja avarakatseisempaan matkailuun. Sinusta välittyy hyväsydämisyys, mutta välillä luot kyllä ihan mitä sattuu!

  1. Heippahei 🙂

   Nyt saat kyllä perustella hieman, miten kokemani asiat, ovat ylimielisiä? Nuo fiilikset jäi Medinasta ja kerron ne yhtään kaunistelematta. 

 4. Harmi jos jäi tollanen mielikuva Marokosta.. Mut ymmärrän kyllä täysin ton fiiliksen ja varsinkin jos on vaan nähnyt millaista on Tangerissa. Itsekin oon ylittänyt ton rajan Espanjasta Marokkoon ja olihan se aikamoinen shokki. Mutta kun siitä selvisi ja pääsi kunnolla tutustuun maahan ja kulttuuriin ja ihmisiin.. En voi muuta kuin sanoa että Marokko vei osan mun sydämestä. Tietysti kun siellä vietin kauan aikaa ja matkustelin eri kaupungeissa. Mutta ehdottomasti kannattaa matkustaa Marrakechiin. Se on ihana kaupunki. Hotelli La Mamounia on aivan luxus.

 5. Kyllä mulle näistä kuvista välittyy paikan tunnelma.. pelottava ja ankea. Mua aika helposti pelottaa ulkomailla, varsinkin kun on lapsi mukana… Päätinkin että jos seuraavalla reissulla pelkään yhtään niin siihen loppuu matkustaminen, käyn vain mökillä, kaupungilla ja Lapissa sitten. 😀

  1. Niin, en voi oikein valehdellakkaan, koska tunnelma oli karsee. Toi Marrakech olis kyl hyvä myös kokea, jotta saisi vertailua. 

   Mökki on aina safe 😀 hahah! <3

 6. “Vaikka oma taustani on kaksijakoinen, niin pidän länsimaalaisten tasa-arvoa ja työntekoa erittäin arvokkaana”

  Silti täällä blogissasi olet useaan otteeseen julistanut, kuinka naisen tulee palvella miestä 🙂

  Matkailu avartaa, suosittelen myös sulle (siis matkailua muutenkin kuin vain niiden viiden tähden hotellien seinien sisältä maailmaa katsoen).

  1. Minä haluan palvella miestäni. Kyse on vain minusta, ei muista naisista. Tykkään perinteisestä roolijaosta, vaikkakin meidän perheessä jako ei edes ole mitenkään selkee. 

   Noi kaksi asiaa (tasa-arvo ja mun hoivavietti) ei millään liity toisiinsa. 🙂 Totta hemmetissä kannatan tasa-arvoa ja jokaisella naisella kuuluu olla oikeus valita kuinka elää. 

 7. Marokossa paljon matkustaneena voin kyllä sanoa että jos olet tehnyt pikavisiitin Tangeriin, olet nimenomaan kokenut kulttuurishokin mutta et ole nähnyt oikeaa Marokkoa. Marokossa on paljon kaupunkeja ja sivistyneitä ihmisiä, kulttuuri on tietysti erilainen verrattuna suomalaiseen kulttuuriin ja maa eksoottinen. Itse olen avoimin silmin matkustellut Marokossa ja tutustunut maahan joka on osan sydämestäni vienyt. Marokossa voit nähdä köyhyyttä ja likaisuutta niinkuin monessa muussakin maassa mutta voit myös nähdä paljon muutakin jos käyt eri kaupungeissa. Suosittelen esim. Marrakechia. Se on ihana kaupunki. Siellä voit nauttia maailmallakin kuuluisissa luxus hotelleissa ja kierrellä kauniissa Yves Saint Laurentin puutarhassa. Myös kuuluisa Djemaa El fna aukio ja souk on käymisen arvoinen paikka. Siellä on Marokkolaista tunnelmaa. Marrakechissa on myös golf clubeja, jos tykkää golfata. Ja ruoka Marokossa! Niin hyviä ravintoloita..

 8. Oon tehnyt saman reissun ja ihan sama fiilis jäi. Ei tarvinnut montaa tuntia Tangeris viettää. Saatiin vielä tosi ärsyttävä “opas” riesaksemme, josta ei meinattu päästä eroon sitten millään. Kiva ku kerroit rehellisesti oman mielipitees!

Leave a Reply

Your email address will not be published.